Turkiets valuta faller – Erdogan försvarar sänkta räntor

Turkiets valuta, lira, faller i dag med 9% efter att president Tayyip Erdogan försvarat de senaste kraftiga räntesänkningarna och lovat att vinna sitt "ekonomiska självständighetskrig" trots utbredd kritik och vädjanden om att vända riktning. Det rapporterar Reuters.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Ghaith Alsayed och Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP.
Tidigare i veckan sänkte den turkiska centralbanken styrräntan till 15% från 16%. Och sedan september ligger räntenedgången nu på hela fyra procentenheter.

Landets valuta har i år fallit med 40% mot amerikanska dollarn, varav nästan 20% sedan början av veckan.

Erdogan har pressat centralbanken att svänga till en aggressiv lättnadscykel som enligt Erdogan syftar till att öka export, investeringar och stärka arbetsmarknaden – även när inflationen skjuter i höjden till nära 20 procent och valutadeprecieringen accelererar, något som gröper ur invånarnas inkomster.

Semih Tumen, som tidigare hade rollen som vice centralbankschef i landet, efterlyser en omedelbar återgång till politik som skyddar valutan.

”Detta irrationella experiment som inte har någon chans att lyckas måste omedelbart överges och vi måste återgå till kvalitetspolitik som skyddar den turkiska lirans värde och det turkiska folkets välstånd”, skriver Tumen på Twitter.