Storsmäll i smyckesinnehav

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeporföljen tappade rejält med höjd i samband med att Köpenhamnsbörsen gav Pandora en kalldusch för förra veckans rapport.

I förra veckans uppdatering skrev Nordiska Värdeportföljen följande inför rapporten från näst största innehavet Pandora:

”Med en värdering på ev/ebit 10 i detta högavkastande och kapitallätta tillväxtbolag kan mycket få gå fel över enskilda kvartal och kalenderår utan att Pandora behöver bli en misslyckad investering i det längre loppet.”

Köpenhamnsbörsen långt ifrån delade den synen. Aktiehandlarnas besvikelse och skepsis kring de kortsiktiga utfallen sänkte aktien med brutala 28 procent under den gångna veckan som omgärdade rapporten. Det finns med andra ord god anledning för Affärsvärlden att återkomma med mer analysuppföljning kring Pandora och dess rapport.

Kortfattat kan konstateras att smyckesjätten nu reas ut för blott 9 gånger rörelseresultatet, ev/ebit. Med en portföljvikt som minskat till 16 procent ser Nordiska Värdeportföljen en lockelse i att öka exponeringen mot denna höglönsamma och kapitallätta affär med tillväxtförutsättningar kvar.

Pandora gav Nordiska Värdeportföljens totalavkastning en rejäl smäll ned till 17,4 procent (21,9 procent vid föregående veckas uppdatering) sedan starten den 15 december. Avkastningsgapet mot Stockholmsbörsens OMXSGI index har krympt till 10,4 procent (16,8).

 

HÄNDER I PORTFÖLJEN:

  • För portföljnykomlingen Insr (4 procent) uppvisade delårsrapporten nära 9 procents intäktstillväxt i årstakt i första kvartalet. Det var starkt, inte minst då nyförvärvade Nemis ungefärliga hälft av omsättningen inte hunnit ställas om till tillväxt än, och bekräftar att Insr tagit sig igenom den värsta storstädningsfasen. I och med personalnedskärningar efter förvärvet har försäkringsportföljen per anställd hoppat från ungefär 6 till ungefär 10 miljoner norska kronor (per år). Mindre bra i rapporten var försäkringslönsamheten, där skadeprocenten för första kvartalet hoppade upp till 87 procent (77 procent i jämförelsekvartalet). Den relativa försämringen i skadeutbetalningar var liknande den som sågs för stora konkurrenter på den norska marknaden, drivet av bistert vinterväder men även av underliggande kostnadsinflation för motorskador generellt (reservdelar blir dyrare). Totalkostnadsprocenten, brutto, steg till 114 procent (107) i kvartalet, innebärande förvärrad försäkringsteknisk förlust. Samtidigt bör man vara försiktig med att övertolka kvartalsutfall inom försäkring, då där finns både säsongseffekter och en inneboende slagighet. Insr står starkt kapitaliserat, med 162 procent i solvensgrad, och aktien är lågt värderad, på ett högt ensiffrigt p/e-tal om turnaround-processen får fortsätta utan större bakslag.

  • Gymkedjeinnehavet Actic Group (4 procent) bjöd på en stabil rapport, med 1 procents underliggande organisk tillväxt, en ebitda-marginal som lyfte till 18 procent, upp nära två procentenheter mot fjolårskvartalet, och ett kassaflöde som var starkt. En utveckling i linje med portföljens förväntningar. På nuvarande värdering om cirka 6 gånger rörelsekassaflödet före rörelsekapital och investeringar (p/ffo) har den konjunkturstabila affären uppvärderingspotential kvar.

  • Osäkerheten kring tillväxtmarknadsekonomier ökar. Först var det oron för Ryssland, som följt västliga sanktioner till följd av landets roll i Syriens inbördeskrig. Nu har blickarna börjat riktas mot Turkiet, där urspårad inflation följts av statsobligationsräntor som skenar iväg och en valuta som försvagas snabbt. Att den mångårige presidenten Recep Tayyip Erdogan utlovat att ta större kontroll över penningpolitiken efter valet i sommar har inte ökat internationella investerares förtroende. I portföljen är Oriflame (3 procent) mest Turkiet-exponerat, med en rörelsevinst som till drygt hälften kommer från rapporteringssegmentet Asia & Turkey, med Turkiet som en av flera nyckelmarknader.
  • I mer generella termer kan konstateras att det är viktigt att skilja att ha tillväxtmarknadsexponering genom köp av aktieandelar i konkurrensstarka företag, som över tid kan höja sina priser, jämfört med raka exponeringar mot tillväxtländers ekonomiska politik, via exempelvis statsobligationer (i lokal valuta med fast ränta). För värdeinvesterare har senare års tydliga rabattvärdering gentemot mogna marknader talat för tillväxtmarknadsbörser samt tillväxtmarknadsexponeringar via Norden-noterade bolag. Även om slagigheten i kurser på aktier, obligationer och valutor ökar så finns värdet i att äga tillväxtmarknadsaffärer kvar.
  • Oljepriset har fortsatt att stärkas, till uppemot 80 dollar fatet för Brent-råoljans frontmånadstermin och klart över 70 dollar för amerikansk WTI-råolja. Det fortsätter att gynna portföljinnehav som Spectrum (11 procent) och, i mindre mån, Bonheur (5 procent) samt Ratos (11 procent).

Nordiska Värdeportföljen 2018-05-22 (intradag).PNGNordiska Värdeportföljen 2018-05-22 (intradag)

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.