Erdogan uppges ha tappat förtroende för ytterligare en centralbankschef

Enligt källor till Reuters har president Recep Tayyip Erdogans förtroende för centralbankschefen Sahap Kavcioglu redan förbrukats - bara sju månader efter tillsättningen.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Ghaith Alsayed och Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP.

Enligt tre anonyma källor är president Recep Tayyip Erdogan frustrerad på att en räntesänkning dröjde till förra månaden.

”Presidentens förtroende för centralbankschefen är skadat. Det som väntades av honom var en snabb räntesänkning. Istället höll han kvar räntan i flera månader”, sade en källa till Reuters.

Erdogan uppmanar till räntesänkningar – turkiska liran faller till rekordlåg nivå

Erdogans kommunikationschef har på Twitter kallat uppgifterna för ”fake news”.

Under de senaste två och ett halvt åren har presidenten avskedat tre centralbankschefer över meningsskiljaktigheter. Detta har fått valutan på fall och har hållit inflationen på en fortsatt hög nivå.

Erdogan har idogt uppmanat till räntesänkningar, trots hög inflation. Till skillnad från de flesta ekonomer har han utryckt inställningen att en högre styrränta orsakar inflation, och har, enligt YLE, kallat höga räntor ”all ondskas fader och moder”.

Förra månaden sänkte alltså Sahap Kavcioglu räntan till 18% från 19%. Det gjorde så att inflationen steg till 19,58% – den högsta nivån på två och ett halvt år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.