Tyska finansdepartementet ser sämre ekonomiska utsikter

Tysklands finansdepartement ser sämre ekonomiska utsikter för landet till följd av geopolitisk oro och trög europeisk efterfrågan på tyska varor.

Den dystra bedömningen banar vägen för en sänkning av finansdepartementets tillväxtprognos som väntas på tisdag i nästa vecka, rapporterar Dow Jones Newswires.

På senare tid har tyska industrisiffror varit överraskande svaga, och under gårdagen kom siffror som visade att exporten sjönk med säsongsjusterade 5,8 procent i månadstakt.

”Utvecklingen för världsekonomin och särskilt eurozonen är för närvarande svagare än förväntat. Krisen mellan Ryssland och Ukraina och andra konflikter skadar också affärerna och företagens sentiment”, skriver finansdepartementet i en månadsrapport.

Ekonomiska indikatorer pekar i nuläget på en mycket dämpad utveckling, enligt rapporten där det noteras att de externa ekonomiska förhållandena för Tyskland är mindre gynnsamma än vad man trodde tidigare.

Visst hopp syns dock beträffande den inhemska efterfrågan. Finansdepartementet räknar med att en robust arbetsmarknad och växande inkomster kommer att ge stöd åt ekonomin.

”Privatkonsumtionen förblir den mest pålitliga ekonomiska pelaren”, enligt rapporten.

Chris Williamson, som är chefsekonom vid Markit, anser att trenden för Tysklands export är inte så illa som man kan befara utifrån gårdagens siffra att exporten sjönk med 5,8 procent i månadstakt.

”Svårigheter kring att beakta skiftande helgledigheter manar till försiktighet när den officiella datan ska tolkas, och det antyder att nedgången i augusti överdriver försämringen i handelspositionen och risken för recession”, skrev han i en krönika i går.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.