Unga och kvinnor är mest oroade över sjunkande bostadspriser

Var fjärde svensk bostadsägare är oroad över att värdet på den egna bostaden ska sjunka, visar en ny undersökning. Men en grupp står ut.
Handelsbanken om bostadspriserna
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Henrik Montgomery/TT

Knappt en av fyra svenska bostadsägare, 23%, oroar sig över att värdet på den egna bostaden ska sjunka. Det visar en ny Sifo-undersökning om bostadspriser som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Samtidigt uppger 19% uppger att de inte alls känner någon oro alls över deras bostads värde.

Kvinnor är mer oroade än män – 27% respektive 19% upplever oro över värdeutvecklingen på den egna bostaden. Mest oroade är unga kvinnor, där hälften är oroliga över sjunkande bostadspriser.

Det finns ett tydligt samband mellan rädslan för prisnedgångar och bostadsägarnas ålder. I undersökningen svarar cirka fyra av tio bostadsägare i åldern 18–29 år, 39%, att de oroar sig över hur värdet på den egna bostaden ska utvecklas. Samtidigt uppger endast 11% av bostadsägarna över 65 år att de är oroade.

”Unga svenskar har generellt större bolån i förhållande till sin inkomst och bostadens värde, jämfört med många andra grupper. När räntan nu stiger och boendekostnaderna ökar för de flesta blir det mer kännbart för de med små marginaler i privatekonomin”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.