UTLANDSAKTIER: Bara för de rika

Höga minimicourtage, krav på depå och utlandsavgifter gör detför dyrt för de flesta privatpersoner att placera iutlandsaktier. Aktieinvest är bästa alternativet.

Drömmen om att själv hitta ett nytt Microsoft eller Intelutanför Sveriges gränser lär förbli en dröm för de allra flesta.Det är för dyrt och krångligt att köpa utländska aktier somprivatperson visar Affärsvärldens kartläggning av handel medutländska aktier. För att kartlägga hur mycket det kostar enprivatperson att handla utländska aktier hos de olikamäklarfirmorna har Affärsvärlden gjort en tabell över allaavgifter. Vi har räknat ut vad det kostar för tre olikakundprofiler.

Den första personen handlar sällan och lite varje gång, denandra har mer på depåkontot och handlar för större belopp. Dentredje har mycket pengar på kontot och handlar för stora belopp.För den kund som handlar minst är Nordbanken och Sparbankendyrast på grund av höga depåavgifter. Aktieinvest och Nettradeär billigast. Låg årsavgift och inget minimicourtage är nyckelntill Aktieinvests låga kostnad. Det blir allra billigast om mansparar minst 100 kronor per månad vilket ger 30 procent rabattpå courtaget. Bilden ser annorlunda ut för den kund som handlarmycket. Då är Aktieinvest, Nordbanken, S-E-Banken och ÖstgötaEnskilda Bank dyrast.

Det är svårt att få fram den exakta kostnaden för att handlautländska aktier på egen hand. Anledningen är att förutom deavgifter som den svenska mäklarfirman tar ut, tillkommer denutländska mäklarens avgifter för att utföra affären. En avgiftsom givetvis läggs på slutkunden.

Utlandskostnaden varierar kraftigt mellan olika marknader. Dengenomsnittliga kostnaden är cirka 0,3 procent av köpeskillingen.Vi har lagt in detta snitt i tabellen för att få medutlandskostnaden, som dock kan variera mycket, alltifrån 0,1procent hos någon billig amerikansk lågprismäklare till 2,5procent i Ryssland.

Endast Aktieinvest kan specificera utlandskostnaden, 1,3 procentutöver det vanliga courtaget.

Dyrast är det att handla på tillväxtmarknader, så kalladeemerging markets (Asien, Ryssland, Östeuropa och Latinamerika).Billigast är det generellt i USA och Kanada. De övriga nordiskaländerna ligger ganska nära de svenska mäklarnas avgifter, ochövriga Europa är generellt något dyrare. På tillväxtmarknadernafinns det ibland ingen motsvarighet till VPC,Värdepapperscentralen, vilket gör att en så kalladomregistreringsavgift tillkommer utöver courtage.

Den viktigaste förklaringen till de höga kostnaderna är de högaminimiavgifterna. En kund måste komma upp i nivåer på 200.000kronor per köp för att komma över mäklarfirmornas högaminimicourtaget vid handel med utländska aktier.

Att månadsspara i utländska aktier med AktiespararnasAktieinvest är ett intressant alternativ för den som vill byggaihop sin egen utlandsportfölj men inte kan satsa så stora summor.Begränsningen är att det bara finns ett hundratal aktier attvälja på. Men för den som handlar mer är systerorganisationenAktiespar Fondkommission billigare. För den som kan nöja sig medatt bara köpa norska aktier, är Sparbankens internettjänstNettrade allra billigast. Slutsatsen är att det idag är bäst attköpa utlandsfonder trots att avgifterna ochförvaltningsresultaten kunde vara bättre. De flestautlandsfonder klarar inte index men så länge inte utländskaindexfonder finns i Sverige finns inga alternativ.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.