Vattenfall vill köpa Stockholm Energi

Stockholm skulle sannolikt få mest betalt om Stockholm Energisåldes till Vattenfall, men har låst sig vid att utreda ettsamgående med Gullspång.

Fjolåret avslutades med en aviserad storaffär i kraftbranschen.Stockholm stad och finska IVO kom överens om att inledaförhandlingar för att klargöra förutsättningarna för en fusionmellan dess dotterbolag Stockholm Energi och Gullspång. Tankenär att under första halvåret bilda ett nytt bolag där staden ochIVO äger 50 procent vardera. Eftersom Gullspång har ettbörsvärde kring tolv miljarder kr och värdet på Stockholm Energiligger i intervallet 15-20 miljarder kr får staden av IVO enganska stor slant kontant i samband med en eventuell affär.Staden skulle nog få mest betalt om man istället sålde allt tillVattenfall. Hos Vattenfall har det länge funnits ett intresseatt förvärva Stockholm Energi. Carl-Erik Nyquist, VD förVattenfall, säger till Affärsvärlden att han anmält sittintresse hos staden att få diskutera ett köp. Det finnsbetydande synergivinster att hämta hem vid ett köp, vilket göratt Vattenfall rimligen kan ge ett bättre pris än IVO/Gullspång.

Men av allt att döma kommer inte Stockholm stad att testaprisnivån på sitt energibolag, eftersom det skrivits ett avtalmed IVO om exklusiv förhandlingsrätt. Men rimligen borde stadenha ett starkt förhandlingsläge om det är känt att Vattenfalllurar i kulisserna.

Konkurrensverket skulle troligen ha synpunkter på Vattenfall somköpare. Dess redan stora dominans på den svenska kraftmarknadenskulle öka. Sett i ett nordiskt perspektiv blir inte makten likastor, någon procent utöver de 20 procent man har. Ettsammanslaget Stockholm Energi/Gullspång innebär att trean ochfyran går ihop och bildar ett tredje block vid sidan avVattenfall och Sydkraft.

Det är inte överraskande att just Stockholm Energi och Gullspångutreder äktenskap. Stockholm Energi och Gullspångs ägare IVO harsamarbetat i ett par år och har bland annat ett gemensamt bolagihop, Birka Kraft. Däremot är tidpunkten oväntad. För bara etthalvår sedan var både Stockholm stad och IVO inställda på attderas kraftbolag skulle drivas vidare som självständiga enheter.IVO deklarerade att Gullspång skulle förbli ett börsbolag. Menunder hösten har förutsättningarna ändrats. Nya aktörer och ökadrörelse bland kunderna har pressat elpriserna. Samtidigt harmöjligheterna att sänka kostnaderna inom befintlig strukturminskat. Det måste därmed till samgåenden för att få nedkostnaderna ytterligare.

IVO stod inför valet att gå ned eller öka sitt aktieinnehav iGullspång. Stockholms Fondbörs krävde ägarspridning för attGullspång skulle få finnas kvar på A-listan. IVO bestämde sigför att köpa in utestående aktier för att få full kontroll; dockpå ett sätt som har lett till hård kritik eftersomsmåaktieägarna inte fått lika bra betalt som de större ägarna. IStockholm Energi tog VD Tomas Bruce och kommunstyrelsensordförande Mats Hult beslutet att inleda en dialog med IVO,sannolikt med insikten att värdet på Stockholm Energi liggernära toppen just nu.

En rad frågor återstår att lösa. Hur skall Gullspång respektiveStockholm Energi värderas? Gullspångs börsvärde kan diskuterasmed tanke på den nästan obefintliga handeln i de få aktier somfinns kvar på marknaden. Och Stockholm Energi har haft ettfluktuerande resultat under senare år, beroende på storaengångsposter, vilket gör det svårt att bedöma var en merlångsiktig vinst ligger.

En knäckfråga blir vem som skall ha managementansvar för det nyaföretaget? Även i ett 50-50-bolag måste någon ha det avgörandeinflytandet. Det naturliga vore att IVO tar befälet. IVO ärNordens näst största energibolag och har varit pådrivande istrukturomvandlingen i Sverige genom köpen av Gullspång ochSkandinaviska Elverk. Men Stockholm Energi är ett större bolagän Gullspång. Och företrädare för staden har framhållit attinflytandet på den svenska energimarknaden inte skall minska medaffären.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight