”Vi tittar på bolag – inte länder”

Gabriel Gemmel Ansvarig för SEB:s Europafonder med ett förvaltat kapital på 23 miljarder kronor.

Det talas om en fortsatt stark konjunktur i Europa. Vad betyder det för de europeiska börserna?

-Inte ett dugg. Det är helt ointressant. Företagen lever i en otroligt globaliserad värld. Och det accelererar hela tiden. När jag tittar på de 6?500 börsbolag som är noterade i Europa så är 80 till 85 procent transnationella eller globala i sin produktion eller försäljning. En korrelation mellan börsutveckling och länderfaktorer som BNP-tillväxt kan du aldrig hitta.

Men uppsvinget för tungviktaren Tyskland borde väl ändå påverka aktiemarknaden?

-Ta den tyska däcktillverkaren Continental som exempel. Vi köpte aktien för 3,5 år sedan. Under varje år har aktien stigit med 60 till 70 procent. Tyska BNP har under samma period vuxit med omkring en halv procent årligen. Jag ser inget samband mellan tysk tillväxt och Continental.

Hur har era fonder utvecklats jämfört med Europaindex?

-Vi har gått många procentenheter bättre än till exempel. MSCI Europe, inklusive utdelningar under såväl 2004 som 2005. Per den 19 maj ligger vi 4 procentenheter bättre än index i år.

Vad har ni för strategi?

-Vår strategi är bottom up stockpicking utan hänsyn till aktiernas vikt i index. Vi intresserar oss för underanalyserade bolag och vad vi kallar för undervärderade situationer. Det viktiga är att vi skaffar oss en egen uppfattning om vilka vinstmultiplar ett bolag bör handlas till. Det ska finnas rabatt och potential i bolaget. Men vi funderar inte på om Europa kommer att gå bra eller dåligt.

Något exempel på en lyckad stockpicking?

-Tyska stålbolaget Salzgitter. I fjol var företaget mitt uppe i en strukturaffär och på aktiemarknaden fanns det osäkerhet om huruvida affären skulle bli av. Vi åkte ner och träffade företagsledningen och fick klart för oss att aktien var billig och att affären skulle gå igenom. Vi utnyttjade en svacka på börsen genom att köpa en rejäl post. Sedan dess har aktien stigit med 300 procent.

Finns det flera godbitar?

-Det gör det. Av 6?500 potentiella börsbolag i Europa är 4?000 för små för oss. Men resterande 2?500 företag räcker för att vi ska kunna bedriva stockpicking. Ytterligare ett exempel är Azimut som är en liten italiensk kapitalförvaltare. Deras affärsmodell är helt grym. Även om aktiemarknaden kommer att stå stilla kommer bolaget att ha en fantastisk tillväxt de närmaste åren.

Vilken roll spelar valutarisken vid investeringar i europeiska aktier?

-Jag tycker att det råder en total missuppfattning om valutarisker och aktier. Valutarisken påverkas inte av valutan som en aktie är noterad i. Den verkliga valutarisken beror i stället på vilka valutor bolaget gör sina affärer i.

Apropå risk så investerar ni även i Östeuropa. Hur ser ni på riskerna österut?

-Om vi talar om politiska och juridiska risker så måste man skilja mellan länder som har gått med eller håller på att anpassa sig till EU och de som inte gör det. Vi ser ingen som helst anledning att sätta någon högre riskpremie på bolag i exempelvis Baltikum och Polen jämfört med Italien och Spanien. När vi kommer till Ryssland finns det fortfarande skäl för en riskpremie.

Hur stort är sambandet mellan utvecklingen på Stockholmsbörsen och motsvarigheterna på den europ eiska kontinenten och USA?

-Det är väldigt små skillnader. I de fall man kan tala om skillnader beror det på olika aktiers tyngd på respektive börs.

Hur kommer de europeiska börserna att utvecklas under resten av året?

-Vi tittar på bolag inte på länder. De europeiska börserna lär utvecklas som börserna generellt i världen. Själv är jag försiktig optimist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG