Viaplay rasar vidare på börsen: ”Risken för nyemission är hög”

Viaplay-aktien fortsätter pressas under onsdagsförmiddagen i spåren av flera sänkta rekommendationer. "Vinstvarningen kom som en chock och vi tror att bolaget måste bevisa att det inte är aktuellt med en nyemission, vilket är svårt att bortse från", skriver SEB i en analys.
Jørgen Madsen Lindemann, VD på Viaplay. Foto: Karin Wesslén, TT.
Jørgen Madsen Lindemann, VD på Viaplay. Foto: Karin Wesslén, TT.

Marknaden fortsätter att straffa Viaplay under onsdagshandeln efter vinstvarning och VD-byte tidigare i veckan. Omkring 14-tiden var aktien ned 17%, efter att ha dykt över 60% i måndags.

Flera analyshus har nu skruvat ned sina rekommendationer för Viaplay. Bland andra SEB, Carnegie och Nordea har stämplat aktien med behåll.

I en analys konstaterar SEB att vinstvarningen, de slopade målen och att Anders Jensen kliver ned från VD-rollen var chockartat. Viaplay måste nu bevisa för marknaden att en nyemission inte står för dörren, något som är svårt att bortse ifrån, enligt banken.

”Vi har svårt att tro att långivarna kommer ignorera de tilltagande internationella förlusterna. Därav tror vi att risken för nyemission är hög, men vi spår ett fortsatt förbättrat fritt kassaflöde framgent”.

Vid utgången av det första kvartalet hade Viaplay en nettoskuld om cirka 2,2 miljarder kronor. SEB beräknar att mediebolagets nettoskuld kommer stiga till cirka 4 miljarder kronor mot slutet av det tredje kvartalet i år. Den siffran motsvarar 3,5 gånger Ebitda-resultatet på rullande tolv månader för segmentet Nordics.

Flera experter som Affärsvärlden talade med tidigare i veckan har uttryckt oro för Viaplays balansräkning. Det i sin tur tros vara en bidragande faktor till den märkbart pressade aktiekursen.

Nordea tycker, likt SEB, att Viaplays vinstvarning var överraskande då banken ”finner kommunikationen för bara en månad sedan som betydligt mindre negativ”, enligt ett morgonbrev. Det flaggas också för att en emission kan ligga runt hörnet.

Carnegie tror dock inte nyemission är nödvändigt

Carnegie, däremot, tror inte att Viaplay kommer behöva ta in fräscht kapital genom nyemission.

”Vi bekräftar att riskerna har ökat och vi tror att marknaden fortsättningsvis kommer vara bekymrad över svaga kassaflöden under den andra halvan av året”, skriver Carnegie i ett morgonbrev.

På Affärsvärldens sida Aktierekar hittar du alltid de senaste rekommendationerna, köpråden och riktkurserna för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets