Vostok Nafta: Vår aktie är för billig

Bolagens återköp av egna aktier eskalerade under augusti sett till antalet aktier. Bland dem som shoppat flitigt finns Vostok Nafta som anser att den egna aktien är för billig.

Totalt återköptes 28 miljoner aktier till ett värde av 2,2 miljarder under augusti. Handelsbanken, som köpte tillbaka aktier för hela 800 miljoner, stod för närmare 10 procent av den totala handeln i aktien. Men trots att återköp bidrar till att hålla aktiekurser uppe har Handelsbankens kurs utvecklats sämre än konkurrenternas. Anledningen är att Handelsbanken har en jämförelsevis låg underliggande vinstillväxt.

Sedan årsstämman i april har Handelsbanken köpt tillbaka totalt 13 miljoner aktier vilket utgör två procent av det totala antalet. Samtidigt säger Lars O Grönstedt, ordförande i Handelsbanken, att banken har som målsättning att öka utdelningstakten.

– För en bank är återköp ett praktiskt sätt att reglera kapitalstrukturen. Sedan har vi en situation då vi praktiskt taget inte har några kreditförluster, och det finns anledning att justera kapitalstrukturen utöver vad vi gör årligen och oåterkalleligen i samband med att vi beslutar om utdelningen. Sedan har vi också som målsättning att utdelningstakten ska öka snabbare än den gjort under den senaste femårsperioden. säger Lars O Grönstedt.

Även Vostok Nafta, vars största innehav är Gazpromaktier, har under augusti vid upprepade tillfällen köpt tillbaka aktier. Enligt vd Per Brilioth beror det på att han anser att aktien är för billig.

För närvarande äger Vostok Nafta sina Gazpromaktier via ryska dotterbolag och där är bolaget föremål för en reavinstskatt om 24 procent. Men nu pågår en omstrukturering som beräknas vara klar i slutet av september. De ryska dotterbolagen ska likvideras och aktierna flyttas över till Cypern som har betydligt förmånligare skatteregler. Tar man med detta i beräkningen handlas Vostok Nafta i själva verket till rabatt istället för till en premie, hävdar bolaget.

Även Astra Zeneca har som vanligt handlat flitigt samtidigt som somliga kritiserar ledningen för att satsa mer på återköp än på forskning och utveckling. Men informationschefen, Staffan Ternby, tillbakavisar kritiken.

– För ett och ett halvt år sedan ansågs vi ha den starkaste forskningsportföljen i läkemedelsbranschen. Nu har vi haft ett antal motgångar i forskningen och därför kritiseras vi. Och det är inte lätt att köpa forskningsprojekt som man tror på. Allt högintressant som finns ute i biotek-företagen har redan någon annan upptäckt.

Är ni helt enkelt för tungfotade?
– Nej, den slutsatsen tycker jag inte man kan dra. Och våra forskningssatsningar i procent av försäljningen ligger inte under branschgenomsnittet. Nu sa vi också under kapitalmarknadsdagen i somras att vi räknar med att forskningssatsningen ska öka procentuellt sett de närmaste åren, säger Staffan Ternby.

Andra företag som på senare tid ökat tempot när det gäller återköp av egna aktier är Addtech och Bilia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco