Winsth vill se över ränteavdraget

Nordeas chefekonom Annika Winsth anser att det vore bra med en bred skattereform. Då hade man även kunnat se över ränteavdraget och samtidigt titta på kapitalinkomstskatten, säger hon till SIX News under Almedalsveckan.

Vid ett Nordea-seminarium i Visby sade Winsth att politikerna absolut har vapen att ta till när det gäller bostadsmarknaden, såsom att minska ränteavdragen eller sätta tak för dem. Politikerna underskattar väljarna när man inte vågar föreslå detta, anser Annika Winsth.

Om man sänker ränteavdragen måste man även sänka kapitalinkomstskatten, uppgav chefekonomen vidare.

”Ett skattesystem måste vara begripligt för de som påverkas av det och det måste också vara jämlikt, det vill säga att man inte kan göra arbitragevinster på att gå utanför systemet. Därför måste vi ha en skatt som är så likformig som möjligt. Annars finns det hela tiden aktörer som sitter och använder skattesystemet och ser till att bli beskattad där det är minst kostsamt för företaget eller individen”, säger Annika Winsth till SIX.

Ett skattesystem bör vara så robust som möjligt för att få in de skatteintäkter man vill, utan snedvridningseffekter. Därför bör man ha en så likformig princip som möjligt i kapitalbeskattningen, resonerar hon.

”Det har vi ju gått ifrån i Sverige i stor utsträckning sedan den stora skatteförändringen i början av 1990-talet. Därför skulle jag tycka att det vore bra om man fick en bred skattereform, och då skulle man kunna se över ränteavdraget och samtidigt titta på kapitalskatterna”, säger chefekonomen.

Annika Winsth tror att europeiska bankers balansräkningar framöver inte kommer att rymma all den utlåning som behövs i ekonomin.

”I synnerhet entreprenörer och så vidare som behöver hitta kapital, där har bankerna med det regelverk vi har idag inte möjlighet att fullt ut gå in. Därför vill vi bygga nya strukturer, för bankerna ser inte det som ett problem att utlåningen utanför bankerna växer, utan tvärtom – jag menar att det är en möjlighet för Sverige och att det är en ’win-win’-situation, både för banker och företagen”, säger hon.

”Där kan man jämföra med USA där bankerna på balansräkningarna har ungefär 20 procent och 80 procent ligger utanför banksektorn. I Europa är det tvärt om. Jag tror att vi ska gå mot det amerikanska hållet. Inte fullt ut, men mer av utlåning kommer att ske utanför banksektorn framöver. Det är jag helt övertygad om och det är bra”, säger Annika Winsth.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco