Förlust för XXL – gör nyemission på 500 miljoner norska kronor

Norska sportkedjan XXL, som vinstvarnade för en månad sedan, meddelar att man förlängt befintliga finansieringsfaciliteter samt ska genomföra en fullt garanterad nyemission om 500 miljoner norska kronor.
Förlust för XXL – gör nyemission på 500 miljoner norska kronor - xxl
Harald Mix Altor är storägare i XXL. Foto: Magnus Lejhall / TT

Rörelseförlusten i Q2 ökade. Omsättningen sjönk 6,9 procent till 1 946 miljoner norska kronor (2 090). Den jämförbara försäljningen var -12,9 procent.

”Försäljningen började med negativ tillväxt i april som bromsade in ytterligare i maj men ökade i juni när XXL lanserade mer aggressiva kampanjaktiviteter”, skriver bolaget.

Ebitda-resultatet blev -57 miljoner norska kronor (203). Bolaget hade flaggat för ebitda på mellan -25 till -75 miljoner.

”På grund av en betydande nedgång i försäljningen av kapitalvaror har XXL skrivit ned sitt varulager vilket resulterat i en ytterligare nedskrivning med en nettoeffekt på cirka 67 miljoner miljoner norska kronor under kvartalet”, heter det.

Rörelseresultatet blev -249 miljoner norska kronor (0). Resultatet efter skatt blev -246 miljoner norska kronor (45). Resultat per aktie hamnade på -0,63 norska kronor (0,18).

”XXL är i färd med att genomföra flera strategiska initiativ och projekt för att förbättra lönsamheten och den operativa effektiviteten framöver, kallade ”Reset & Rethink”. Fem ”must win battles” förväntas ge en ebitda-ökning på 500-750 miljoner norska kronor under de kommande 12-24 månaderna.”

XXL meddelar också att de förlängt finansieringsfaciliteter till 2026 och förhandlat fram ändrade finansiella kovenanter med DNB och Nordea. Företaget har också påbörjat en ansökan om senareläggning av betalning av svensk skatt om 345 miljoner svenska kronor, vilket förväntas ge ytterligare korttidslikviditet om det beviljas.

Den föreslagna nyemissionen, som är garanterad av Altor, beräknas initieras den 16 augusti i år. Varje aktieägare kommer att få teckningsrätter proportionellt till antalet befintliga aktier som ägs.

XXL, MNOK Q2-2023 Q2-2022 Förändring
Nettoomsättning 1 946 2 090 -6,9%
EBITDA -57 203
EBITDA-marginal 9,7%
Rörelseresultat -249 0
Nettoresultat -246 45
Resultat per aktie, NOK -0,63 0,18
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets