Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktiespararna: SEB tar problemen på allvar

2019-11-27 09:10
Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Problemet med penningtvätt och svenska bankers verksamheter i Baltikum verkar vara mer utbrett än många har anat. Det konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson med anledning av TT:s granskning av SEB och misstänkt penningtvätt.

- Alla banker med verksamhet i Baltikum befinner sig i riskzonen för att utsättas för den här typen av avslöjanden. Hur man hanterar den information som kommer fram och omfattningen kan naturligtvis variera, säger han till TT.

Läs mer: Sparekonomerna om SEB-granskningen: "Mycket allvarliga uppgifter"

Han jämför de nya uppgifterna med avslöjandet om Swedbank tidigare i år. SEB har dock hittills bemött uppgifterna på ett annat sätt, enligt Joacim Olsson.

- Sättet som den har skött sin kommunikation visar att den tar problemet på allvar och vill vara så öppna som möjligt. Swedbank förnekade att det fanns några problem och informerade vissa ägare och inte marknaden i stort. Det är en avsevärd skillnad.

Läs mer: SEB kopplas till Magnitskij-härvan

Skulle det däremot visa sig att vd:n Johan Torgeby kände till problemen med riskkunder, trots att han förnekade det 2018, skulle kritiken mot banken bli betydligt kraftfullare, tror Joacim Olsson.

- Man får inte ägna sig åt missvisande information. Men hittills hanterar man problematiken på ett sätt som inger förtroende.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom