Alfa Laval vinnare på tisdagsbörsen

Stockholmsbörsen steg i tisdagens öppningshandel och följde med i uppåtrekylen på aktiemarknaderna globalt.
Alfa Laval vinnare på tisdagsbörsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Bland bolagen som presenterat sina kvartalsresultat var verkstadskoncernen Alfa Laval tisdagsmorgonens vinnare medan Husqvarna däremot backade.

Vid 9.40-tiden hade OMXS30 gått upp 0,8 procent till 1.797. Omsättningen uppgick till omkring 2,3 miljarder kronor på börsen i sin helhet.

Måndagens återhämtning i New York, där börserna steg 0,5-1,3 procent, spred sig till Asien. I Fastlandskina steg index med eftertryck på tisdagen när marknaderna studsade tillbaka efter måndagens fall som följde på det ökade antalet insjuknade i coronavirus under det kinesiska nyårsfirandet med över en veckas stängt på marknaderna.

De ledande indexen i Frankfurt, London och Paris visade uppgångar på omkring 1 procent i den tidiga handeln.

Alfa Laval gick upp 0,6 procent efter att ha presenterat ett justerat ebita-resultat kom in något bättre än analytikernas snittförväntningar. Orderingången var något sämre än väntat och där var det främst divisionen Marine som visade orderminskning. Alfa Lavals vd Tom Erixon uppgav dock vid en journalistkonferens att efterfrågan inom marindivisionen väntas bli något högre i det första kvartalet.

Även andra råvaru- och verkstadsbolag var tidiga vinnare i storbolagsindexet. Boliden steg 3,2 procent, Volvo var upp 1,3 procent, SSAB stärktes 1,9 procent och Atlas Copco gick upp 1,5 procent.

Tele2 var den enda aktien på minus i OMXS30, -0,4 procent. Danske Bank har nedgraderat Tele2 till sälj (behåll), efter gårdagens kvartalsrapport.

Medicinteknikbolaget Arjo stärktes 5,6 procent efter sin rapport. Enligt Pareto var utfallet för det fjärde kvartalet i linje med marknadens förväntningar samtidigt som utdelningen var bättre än väntat och bolaget presenterade vad som beskrivs som positiva utsikter för 2020.

Köksbolaget Nobias rapport mottogs också positivt av marknaden, som handlade upp aktien med 2,2 procent. Rörelseresultatet på 214 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (175 miljoner ex eo 4 kv 2018), motsvarar en rörelsemarginal som ökade till 6,2 procent (5,2).

Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, sjönk däremot 2,6 procent efter att det justerade resultatet missat förväntningarna med 12 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG