Finalisten Emma Adlerton: ”En skicklig bolagsjurist vågar ta ställning”

Emma Adlerton är chefsjurist på Alfa Laval och är en av finalisterna till Årets Bolagsjurist 2024.
Finalisten Emma Adlerton: ”En skicklig bolagsjurist vågar ta ställning” - Allmänt, Emma Adlerton, Bolagsjurist Alfa Laval
Emma Adlerton är chefsjurist på Alfa Laval. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Emma Adlerton är en av tre finalister till utmärkelsen Årets Bolagsjurist 2024.

”Det känns spännande och hedrande. Jag är dock lite tudelad eftersom jag inte identifierar mig bara som bolagsjurist. Detta då jag har en ganska bred portfölj nu efter 15 år på Alfa Laval”, säger Emma Adlerton.

Det var i december 2008 som Emma Adlerton först satte sin fot på Alfa Lavals huvudkontor i nordvästra Lund. Numera är hon inte bara chefsjurist, utan sitter även som sekreterare i bolagets styrelse, är medlem i koncernledningen och är ansvarig för sex avdelningar: legal, risk & compliance, hållbarhet, patent, corporate development (M&A) och hälsa & säkerhet.

”Skulle någon fråga mig vad jag jobbar med så är det strategi och bolagsstyrning. Det är de två största rollerna jag har just nu”, säger Emma Adlerton, som leder ett team på 60 personer globalt.

Fakta: Emma Adlerton

Namn: Emma Adlerton

Gör: Chefsjurist på Alfa Laval

Ålder: 51

Antal år i yrket: 25

Bakgrund: Juristexamen från Lunds universitet, tingstjänstgöring på Norrtelje tingsrätt. Även arbetat på Magnusson Wallin i Stockholm innan det blev en del av MAQS.

Kuriosa: Jag har varit med i en Bollywoodfilm när jag backpackade i Indien på 1990-talet. Jag var statist i en scen som utspelade sig i en bar och satt bredvid den indiska stjärnan i filmen – det var otroligt kul!

Varför blev du bolagsjurist?

”Jag landade i juridiken, kan man säga. Jag började att läsa statsvetenskap och nationalekonomi Lund och kände att jag blev lite väl specialiserad på ett smalt område. Min dåvarande kille, som numera är min man, läste juridik och då testade jag att läsa det och fastnade. Efter ting kom jag till en byrå där det blev mycket M&A. Efter några år kände jag att jag ville förstå vad som händer i bolaget efter att man rådgivit en klient. Jobbet som bolagsjurist på Alfa Laval dök upp och det passade bra.”

På frågan om hur hon beskriver sin ledarstil, svarar Emma Adlerton:

”Jag är inte en detaljstyrande chef. Jag skapar mig en bild av verksamheten och är då mån om att förstå både helheten och detaljerna. Men sen ger jag en riktning och så får personerna köra på. Så får jag vara tillgänglig för diskussioner och om riktningen behöver pekas ut igen.”

Hur blir man en skicklig bolagsjurist enligt dig?

”Genom att förstå kontexten man jobbar i, alltså att förstå affären och kulturen i bolagen. Och sen att lita på sig själv och våga ta ställning. Det är då man gör skillnad.”

Varför tror du att du är en av finalisterna?

”Det är nog flera olika saker men en av dem kan vara att jag har en bred portfölj som jag byggt under många år. Jag gör mycket strategiskt för bolaget och många M&A-affärer, som kanske också får nålen att röra sig i rätt riktning”, säger Emma Adlerton.

2023 beskriver hon som året då Alfa Laval tog ytterligare steg i riktningen för den nya hållbarhetsstrategin, där koldioxidminskningen är central.

Vilka utmaningar ser du framöver?

”Att fortsätta höja kompetensen i mina ansvarsområden i en värld av konstant förändring. Det är tufft men man måste hela tiden utveckla kompetensen för att säkerställa att vi har rätt kunskap om allt från säkerhetsfrågor, geopolitiska frågor och hållbarhetsarbete. Även digitaliseringen och automatiseringen av våra funktioner som den kommer leda till är jätteviktigt framöver”, säger Emma Adlerton.

Vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024 tillkännagivs den 24 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.