Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: "Livet för Fed blir intressant kommande månader"

2019-08-01 06:52
och Fed-chefen Jerome Powell. Foto: Mike Theiler/Polaris/TT, Manuel Balce Ceneta/TT

Den stora frågan framöver är om Fed har gjort sitt eller fortsätter sänka räntan. Det skriver Commerzbank-ekonomen Bernd Weidensteiner i en kommentar till Fed-beskedet på onsdagen.

Han noterar att Fed rört sig från svagt åtstramande i slutet av 2018 till tålmodig och sedan sänkning. Det beror på en global inbromsning som lett till policyagerande på annat håll i världen redan, Fed följer nu utlandet.

Powell hänvisade till handelsspänningar som är en ovanlig influens och som de policyansvariga behöver lära sig mer om hur de ska reagera på. Han betonade också att agerandet ska ses som en justering mitt i cykeln och inte början på en serie sänkningar.

"Fed försöker nu styra mellan Trumps uppmaningar om aggressivt agerande och tvivel huruvida 'agerande' är nödvändigt överhuvudtaget. Denna kompromiss kommer såklart att vara en besvikelse för Trump som krävt en 'stor' sänkning om en hel procentenhet", skriver Commerzbank.

Bortsett politiska överväganden så beror Feds sänkning på en försämring av de ekonomiska utsikterna och då främst den internationella miljön. Ökade risker och dämpad inflation öppnar dörren för en viss försäkring via lättare policy.

Den stora frågan framöver är om dagens sänkning var en engångsföreteelse (i grunden ta bort höjningen i slutet av 2018 som nu uppenbarligen ses som ett misstag av många inom Fed), eller om det blir en serie sänkningar. Powells kommentar om justering "mitt i cykeln" indikerar att Fed lutar mot att leverera mindre ackommodering än vad en del förväntat sig.

"Trump kommer inte vara alltför glad över dagens policyhållning och kanske fortsätta rikta in sig på Powell. Samtidigt kommer Fed-hökarna att försöka argumentera för 'one-and-done'-linjen. Livet för Fed kommer bli intressant kommande månader", skriver Commerzbank.

SEB skriver att Powell såg sänkningen som en försäkring för att motverka svagare tillväxt, osäkerhet, handelskonflikter och lägre inflation, men också fallande neutral ränta. Han ser det som en justering mer än början på en serie sänkningar, även om han var tydlig med att det inte ska ses som en enda sänkning.

"Vi håller fast vid vår prognos om att Feds duvaktiga vändning innebär än lägre ränta framöver och ser en ny sänkning innan årsskiftet (december)… Det finns en rad nedåtrisker som handelskriget USA-Kina och att inflationen är fast under målet. Mer ackommoderande penningpolitik kommer  att användas som försäkringspremie och Fed väntas inte invänta att ekonomiska data ska försämras igen innan han agerar", skriver SEB.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom