Börsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagens handelssession i svagt positivt territorium. Det är lugnt på bolagsagendan och marknaden har blickarna vända mot tunga makrosiffror avseende inköpschefsindex för tjänstesektorn som kommer att skördas från en rad europeiska länder på tisdagen.

Storbolagsterminerna i Frankfurt, London och Paris pekar samtliga på en öppning över nollstrecket.

Efter förra veckan fall på de amerikanska börserna rekylerade USA-börserna uppåt på måndagen efter Stockholmsbörsens stängning.

Sentimentet väntas tyngas något i spåren av Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn (HSBC) som sjönk till 50,0 i juli jämfört med 53,1 föregående månad. Dagens statistik-siffra är den lägsta uppmätta nivån sedan serien startade för tre år sedan, skriver SEB i sitt morgonbrev.

”Svagheten i huvudsiffran återspeglar sannolikt påverkan från den pågående fastighetsinbromsningen i många städer”, kommenterar Hongbin Qu, HSBC:s chefsekonom för Asien.

På svensk mark redovisades inköpschefsindex för tjänster till 60,1 i juli från 54,6 i juni, analytiker hade här räknat med en nivå på 54,5. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Bland bolagen på Stockholmsbörsen redovisar säkerhetsföretaget Securitas ett resultat före skatt på 639 miljoner kronor för det andra kvartalet 2014, jämfört med väntade 685 miljoner, enligt SIX News/Inquiry Financial.

Resultatet var således 7 procent sämre än väntat. Ebita-marginalen blev 4,6 procent, väntat var här 4,9 procent, rörelseresultatet påverkades negativt av bland annat av ofördelaktiga valutakursrörelser.

På plussidan var omsättningen som uppgick till 17.120 miljoner kronor, mot förväntade 16.990 miljoner. Den organiska försäljningstillväxten redovisades till 3 procent, vilket kan jämföras med 1 procent för samma period i fjol.

Skogsbolagen kan vara värd att hålla ett extra öga på efter att finska skogsbolaget UPM-Kymmene redovisat ett resultat för det andra kvartalet som var något lägre än konsensus.

Budstriderna kring programvarubolaget Readsoft fortsätter. På tisdagsmorgonen meddelade Lexmark att man höjer budet till 55,50 kronor per aktie. I går, måndag, lämnade höjde bud-konkurrenten Hyland sitt bud till 55,00 kronor per aktie.

Avanza rapporterar på morgonen att bolagets kunder gjorde 26,200 affärer per dag i juli. Det var en uppgång med 24 procent, jämfört med fjolåret och en minskning med 3 procent jämfört med förra månaden.

Bland de mindre bolagen meddelade jordbruksbolaget Agrokultura att köttintäkter minskade med 31 procent den senaste tolvmånadersperioden fram till och med juni. Mjölkintäkterna steg med cirka 12 procent samma under samma period, det framgick av bolagets djurhållningsrapport för det andra kvartalet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets