Swedbank: Många frågetecken – undervikt i europeiska aktier

Frågetecknen kring efterfrågan samt energi- och drivmedelspriser i kölvattnet av Ukrainakriget är många och Swedbank behåller sin undervikt i europeisk aktiemarknad. Det skriver bankens investeringsstrateg Johannes Bjerner.
Aktier och fonder, aktieägare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Swedbank upprepar sin undervikt för europeiska aktier. Banken har haft undervikten sedan december, då man trodde att marknaden skulle premiera kvalitet framför låga värderingsmultiplar i det stökigare börsklimatet. Det har dock inte inträffat.

”Men i takt med eskalering av Rysslands attack mot Ukraina har argumenten för en fortsatt undervikt tydligt stärkts igen mot bakgrund av geografisk närhet och risk för långtgående konsekvenser, bland annat på grund av det stora energiberoendet från Ryssland”, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg, i en kommentar kring bankens investeringsstrategi.

Han skriver att det för närvarande finns många frågetecken kring såväl efterfrågan som energi- och drivmedelspriser och att konsekvenserna av kriget lär bli större i Europa än i övriga världen. De negativa konsekvenserna ser ut att drabba den europeiska ekonomin i såväl närtid som på längre sikt.

”Det finns således många osäkra moment för såväl den europeiska ekonomin som för de europeiska aktiemarknaderna. Höga insatsvarukostnader, löneinflation, leveransproblem och komponentbrist riskerar att påverka bolagens lönsamhet negativt”, skriver han.

Stigande energipriser, transportkostnader och matpriser kan göra att hushållens köpkraft minskar och att man håller hårdare i plånboken. Det gör att den europeiska centralbanken ECB har en balansgång framför sig. De behöver bekämpa den höga inflationen, men samtidigt se upp så att en för stram penningpolitik inte leder till stagflation, menar Johannes Bjerner.

”Således befinner sig i Europa i en ny tidsera vad gäller såväl säkerhetspolitiskt som för de finansiella marknaderna”, säger han.

Hur det ser ut på Europaindexen och Stockholmsbörsen kan du läsa mer om på Affärsvärldens sida Börsen idag. Den hittar du genom att klicka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets