Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsplus: Teckna Traton trots att vikande marknad hotar

2019-06-24 15:22
Foto: Traton

En vikande lastbilsmarknad hotar i bakgrunden, men sammantaget har Traton hyfsade möjligheter att bli en bra notering. Det menar Svenska Dagbladets analystjänst Börsplus som rekommenderar teckna i den kommande noteringen av lastbilstillverkaren på Stockholmsbörsen.

Traton har ett mål att nå 9 procent i rörelsemarginal över en konjunkturcykel. För innevarande år ligger bolagets egen prognos på 6,5-7,5 procent på en omsättning som bara uppskattats till något högre än förra årets. Givet den starka starten på årets första kvartal menar Börsplus att den prognosen ser försiktig ut, och räknat på en teckningskurs på 30 euro i mitten av teckningskursintervallet, ger det ett p/e-tal på 10,5. I jämförelse handlas Volvo till p/e 11,1 beräknat på 2020 vinstestimat enligt SvD.

Samtidigt är lastbilsmarknaden mogen och cyklisk och det finns en riska att lastbilsvolymerna i Europa, där Traton har 56 procent av sin omsättning, viker neråt redan mot slutet av 2019 efter att ha varit stark en längre tid.

"Till skillnad mot Volvo finns inga anläggningsfordon och ingen USA-exponering", konstaterar Börsplus men menar samtidigt att de aktiviteter bolaget planerat "verkar rimliga" och i huvudscenario räknar analystjänsten med att Traton trotts en svagare marknad lyckas nå de egna lönsamhetsmålen.

Tratons aktie börjar handlas den 28 juni.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom