En orädd outsider

Han är rak. Han är snabb. Han är bollsäker. Han har just köpt en Miljonmerca att ställa i garaget intill sin Harley-Davidson och Porsche. Men han sägs veta hur man sänker kostnader. Måndagen den 3 september börjar Lars Nyberg sitt nya jobb som vd för Telia Sonera.

Mitt i sommaren och exakt en vecka innan yngste sonen Oscar fyllde ett år kom det på samma gång väntade som överraskande beskedet: det 55-åriga styrelseproffset Lars Nyberg hoppar in i ekorrhjulet igen och tar jobbet som vd och koncernchef för Telia Sonera, ett av Sveriges allra viktigaste företag.

Väntat, för att Lars Nyberg pekades ut som en av kandidaterna till att bli Telias nya koncernchef redan när Marianne Nievert lämnade bolaget år 2002.

Överraskande inte minst för att han kom hem från chefsjobbet vid bankomat- och kassamaskintillverkaren National Cash Register, NCR, för bara fyra år sedan och sade att han behövde mer tid med familjen. Åtta år vid ett amerikanskt roder fick räcka. I en intervju med tidningen Computer Sweden 2004 sade han att han jobbat så mycket att han saknat familjen och att det enda som han tyckte var tråkigt med vd-jobbet var att han inte hade tillbringat tillräckligt tid med sina fyra barn, i dag mellan 21 och 35 år.

– Visst får man offra mycket. Jag har exempelvis inte haft så mycket kontakt med mina barn som jag skulle ha velat. Men det får jag försöka kompensera nu när jag är ledig och bor i Sverige, sade han då.

En skilsmässa och ett giftermål senare tar han jobbet som chef för ett av Sveriges mest prestigefyllda företag och får samtidigt en av näringslivets mest utsatta positioner.

Just när andra i hans situation brukar ta pappaledigt.

Kanske finns förklaringen till att han tar uppdraget i att han inte kan säga nej. Sedan Lars Nyberg kom hem från USA har han varit ett eftertraktat villebråd bland dem som jagar styrelseledamöter och Affärsvärlden har kunnat räkna till i vart fall ett dussin extraknäck. Lars Nyberg har uppdrag i så vitt skilda bolag som bilsäkerhetsföretaget Autoliv, programvaruföretaget IBS och teknikföretaget Micronic.

Han är också engagerad i mindre bolag, som svenska Wellnet, som ”hjälper företag att få friskare medarbetare” och i etanol- och kemiföretaget Kemetyl, som ingår i Segulah-sfären. I Segulah hade sonderingar dessutom inletts om ett fördjupat samarbete vilket i praktiken skulle innebära att han blev partner i riskkapitalbolaget. Men karriären som riskkapitalist tog slut innan den ens hade börjat:

– Lars Nyberg har i flera år varit industriell rådgivare åt oss och skulle från i höst ingå i Segulahs styrelse. Det får vi släppa nu. Vi hade dessutom diskuterat formerna för ett fördjupat samarbete, säger Christian Sievert, vd vid Segulah.

Dessutom sitter Lars Nyberg i ett par amerikanska företag, bland annat verkstadsföretaget Snap-On Tools (som innehåller det gamla svenska Bacho). Han sitter också i styrelserna för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och, sedan i maj i år, för Stockholms universitet.

– Jag hade träffat Lars Nyberg tidigare, dels på en IVA-resa till Indien 2005, dels i Företagsekonomiska institutionens utvecklingsråd där Lars deltagit. Han är utbildad vid den institutionen och är intresserad av universitetet och vill gärna hjälpa till. Jag tycker han är en utmärkt person, han ger klara och rättframma besked om vad han tycker. Det är på mitt förslag som han utsetts som ledamot av Stockholms universitets styrelse, säger rektorn Kåre Bremer.

Mest intressant är det kanske ändå att studera de bolag som Lars Nyberg inte sitter i styrelsen för. Frånvaron av uppdrag i de traditionella svenska bolagssfärerna är monumental. Inte ett Wallenbergjobb eller ett Industrivärdenuppdrag så långt ögat når.

– Han är helt oberoende av de svenska sfärerna. Han är en outsider i det svenska etablissemanget, konstaterar en person som jobbat nära honom de senaste åren.

Ett bevis på viljestyrka och integritet kanske, att inte maktsfärerna, med undantag av i sammanhanget lilla Segulah, lyckats locka till sig den man som har beskrivits som den svenske direktör som kommit längst i sin karriär inom ett amerikanskt bolag.

Men kontakter med svenskt näringsliv saknas för all del inte. Snarare tvärtom. Den som betraktar hans nätverk finner att det utgörs av ett tvärsnitt av svenskt samhällsliv. Genom sina många styrelseuppdrag har Lars Nyberg fått kontaktytor med en rad typer av företag och offentliga organisationer. I SNS-styrelsen sitter bland andra förre riksbankschefen Lars Heikensten och chefen för Finansinspektionen, Ingrid Bonde, liksom Ratoschefen Arne Karlsson och Scaniachefen Leif Östling.

I Autolivstyrelsen sitter bland andra Wallenbergmannen och förre SKF-chefen Sune Carlsson samt förre Autolivchefen Lars Westerberg. I universitetssammanhang umgås han inte bara med den akademiska intelligentian utan också med Gunilla Ahrén, vd vid stiftelsen Ruter Dam och Peter Norman, chef vid Sjunde AP-fonden. Där träffar han också Gantchefen Arthur Engel och Staffan Salén, vd vid familjebolaget Salénia. I Micronic-styrelsen träffar han bland andra IVA-chefen Lena Treschow Torell och förre ABB-chefen Jörgen Centerman (som dessutom är partner i riskkapitalbolaget Segulah).

Vad kan man vänta sig av honom som chef för Telia Sonera, det bolag som nästa år ska omsätta 100 miljarder kronor, enligt vad den i juni sparkade vd:n Anders Igel har ställt i utsikt.

Vägledning kan man få i det enda uttalande som Lars Nyberg har gjort inför sitt tillträde. Det skedde i samband med en kortare pressträff den 27 juli när telebolagets finländske styrelesordförande Tom von Weymarn presenterade den nye koncernchefen. Då konstaterade Lars Nyberg att bolaget inte kan ha högre kostnader än vad konkurrenterna har.

En självklarhet?

Javisst, men i Telia Sonera-organisationen är det sprängstoff. Bolaget har gjort stora neddragningar i personalen de senaste fem åren men dras fortfarande med högre kostnader än konkurrenterna. Samtidigt plågas företaget av att prishöjningar är omöjliga att genomföra. Tvärtom har företaget, som har sin viktigaste marknad i Sverige, tvingats sänka de egna priserna i takt med att konkurrensen har hårdnat och bolaget tappat kunder till sina konkurrenter.

Att spara har visat sig vara en av Lars Nybergs starka sidor. I mitten av 1990-talet räddade han NCR från undergång och en av metoderna var personalminskningar. Han minskade antalet anställda från 46 000 till 30 000, samtidigt som omsättningen sjönk med hälften, från 8,5 miljarder dollar till 4,6 miljarder dollar. (2006 är siffrorna 6,1 miljarder dollar och 29 500 personer.) I efterhand har han beskrivit arbetet som en utmaning som chef eftersom det gällde att få de anställda med sig.

– Folk vill normalt inte ha förändring, men om de förstår att den är nödvändig är det lättare. Först om de inser situationens allvar är de beredda att lyssna. Det gällde att få folk att förstå vad som var fel och vad vi måste göra för att vända situationen, sade han till tidningen Computer Sweden.

En vd som träffat honom i styrelsesammanhang säger att det inte råder något tvivel om att han är tillräckligt tuff för att hantera Telia Soneras problem:

– Han ser ju ut som om han är bullrig men han är inte bara en ”doer”. Han är en analyserande och tänkande person också, säger denne vd.

Och att se Lars Nyberg enbart som en spargeneral är en felsyn, enligt de personer som Affärsvärlden har talat med. Tvärtom kan han vara den man som Tom von Weymarn efterlyser, som bryter ned den gamla verksprofil som emellanåt fortfarande plågar den svenska delen av Telia Sonera. Tom von Weymarn, och många kunder i Sverige, menar att den svenska delen av bolaget släpar på ett arv från monopoltiden. Därför efterlyser han bättre service och kostnader på samma nivå som konkurrenterna har.

– Han är dynamisk och med fart och fläkt på. Jag var lite förvånad av att han skulle ”pensionera” sig när han kom hem från USA. Han gav mig nästan ett lite rastlöst intryck, säger en person som jobbat med honom.

Denne tillägger:

– Jag läste kommentarerna när han fick jobbet, att han skulle vara en till av samma slag som Anders Igel, en förvaltare. Det stämmer inte alls med min bild av Lars Nyberg. Han har en helhetssyn. Han är både kostnadsdriven och jobbar hela tiden med att effektivisera sin egen verksamhet samtidigt som han är kundorienterad och arbetar för att sälja nya produkter och nya tjänster på nya marknader.

Av de synpunkter som Affärsvärlden har fått går det att ana att den svenska ledarskapsmentaliteten, när det gäller att nå enighet redan innan chefen fattar sina beslut, inte är Lars Nybergs starka sida:

– Han är mer pang på rödbetan. Han kan tala om för mig att jag tydligt måste ha sänkt kostnaderna med si och så mycket till en viss tidpunkt, säger en annan person som arbetat med honom.

– Han är rak, orädd och snabb som attan. När man drar ämnen så ska det gå fort. Går det inte tillräckligt fort så visar han det med sitt kroppsspråk, han stönar och suckar, säger en vd som mött honom i en styrelse.

Och han har arbetskapacitet. Till Affärsvärlden (Afv 34/2003) sade han att han bara haft åtta till nio dagars semester per år under de senaste åtta åren och i Computer Sweden uppskattade han sin egen arbetstid under åren som USA-vd till närmare 100 timmar i veckan:

– Det har varit en rolig men tuff tid. Jobb 16-17 timmar per dygn, sju dagar i veckan. Någon veckas semester per år. Lyckligtvis behöver jag inte så mycket sömn, tillade han.

På företaget Wellnets hemsida beskrivs Lars Nyberg som ”bollsäker”. Så skulle det bli någon tid över kan han alltid ägna sig åt golfen, handikapp 20, eller tennisen. Han är också motorintresserad och kör gärna stora Mercedesar.

Till vardagsbruk, från bostadsrätten i Nacka nära Danvikstull till jobbet på huvudkontoret i centrala Stockholm, kan han använda sin nya Mercedes Benz S350, en modell som kostar 813 000 kronor i standardutförande. Bilen togs i bruk tre dagar innan han presenterades som Telia Soneras nye vd. Vill han i stället köra med fartvinden i ansiktet kan han använda sig av de grejer han tog med sig hem som flyttgods när han emigrerade från USA, en Porsche cabriolet, årsmodell 1999, och en stor Harley-Davidson-motorcykel, årsmodell 2002. Får han problem med reservdelar till den senare råder ingen tvekan om vart han kan vända sig, till förre ordföranden och koncernchefen i Harley-Davidson, Richard F. Teerlink. De sitter i alla fall i samma styrelse i Snap-On Tools.

Förtjust i motorer
Född: 1951 i Stockholm.
Familj: Hustru Lin och ett barn (1 år). Fyra vuxna barn från tidigare äktenskap.
Bor: Nacka.
Utbildning: Civilekonomexamen från Stockholms universitet.

Karriär:
1974-1995: Chefsjobb inom nederländska Philips Electronics.
1995-2003: Ordförande och koncernchef NCR (USA).
2003-2005: Ordförande NCR samt styrelseproffs i Sverige och USA.
Inkomst, 2005: 4,7 miljoner kronor. Lönen från Telia Sonera sägs bli cirka 8 miljoner kronor/år.

Förmögenhet: Skattepliktig förmögenhet (2005), 12 ,7 miljoner kronor.

Kör: Mercedes, Porsche och Harley-Davidson.

________________________________________________________

Nybergs extraknäck

Styrelseuppdrag:

11 Autoliv, bilsäkerhet Sverige/USA

2 IBS, programvara (ordf.) Sverige

3 Micronic , it/elektronik (ordf.) Sverige

4 Wellnet, hälsovård (ordf.) Sverige

5 Kemetyl Holding, kemi Sverige

6 Snap-On Tools Inc, verktyg USA

7 Datacard Inc, it USA

8 Stockholms universitet

9 Studieförbundet Näringsliv och samhälle.

10 Bostadsrättsföreningen i Nacka.

Övrigt:

11 Industriell rådgivare åt Segulah

12 Advisory Board, Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet.

13 Gästföreläser vid Stockholms universitetet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets