Energi ledde uppgångarna på Wall Street

2016-02-23 06:12 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

De amerikanska börserna stängde högre på måndagen med energi som bästa sektor i spåren av det högre oljepriset. Andra starka sektorer var material, sällanköp och hälsovård. Dagens svagaste sektor var dagligvaror.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 1,4 procent till 16.620. Det bredare indexet S&P 500 var upp 1,4 procent till 1.945 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 1,5 procent till 4.571.

Tioårsräntan var 1 punkt högre vid 1,76 procent medan trettioårsräntan var vid oförändrad vid 2,61 procent.

Oljepriserna steg drygt 5 procent på måndagen med stöd från en IEA-rapport som bedömer att den amerikanska skifferoljeproduktionen kommer att minska kraftigt i år och att marknaden kommer att vara i balans 2017.

De preliminära inköpschefsindexen var sämre än väntat i både Europa och USA. Siffrorna höll sig dock alltjämt ovanför 50-strecket och marknaden tog ingen större notis om avvikelsen.

Bland enskilda aktier rapporterade CNBC att Honeywell och United Technologies diskuterat en affär där Honeywell köper UTX. Dow Jones Newswires rapporterade senare att UTX är emot en affär då man befarar invändningar från konkurrensmyndigheter. Honeywell var ned 2,0 procent medan UTX var upp 4,7 procent.

Botox-tillverkaren Allergan rapporterade innan öppning intäkter och ett justerat resultat som var bättre än väntat. Flera läkemedel i portföljen ökade sin försäljning med tvåsiffriga procenttal, allra bäst gick Botox som ökade med 43 procent. Aktien steg 3,7 procent.

Valeant, som 2014 försökte köpa Allergan, rasade 10,7 procent och är nu ned över 70 procent sedan toppen i augusti förra året. Frågetecken har rests kring bolagets affärsmodell och oegentligheter i den för bolaget viktiga distributionskanalen specialistapotek. Nedåttrycket på måndagen kom efter att säljsideanalytiker bedömt aktien som alltför riskfylld för att rekommendera.

Efter en förlikning med amerikanska myndigheter kring försäljning av bolåneobligationer och där till hörande reservering på 1,5 miljard bedömer Goldman Sachs att man har runt 2 miljarder i juridiska kostnader kvar att ta utöver vad man redan har reserverat. I november, innan bolåneförlikningen var den siffran drygt 5 miljarder. Aktien var upp 1,2 procent.

Golvförsäljaren Lumber Liquidators rasade 19,8 procent efter att myndigheterna rättat en tidigare rapport och sagt risken att få cancer om man utsatts för vissa av bolagets laminatgolv är tre gånger högre än vad man tidigare trott. Golven innehåller formaldehyd och myndigheterna räknade i sin initiala rapport med för hög takhöjd, vilket gav lägre koncentrationer i luften av formaldehyd.

21st Century Fox steg 2,7 procent. Filmen Deadpool hade ytterligare en bra biohelg då den drog in 55 miljoner i USA. Totalt har filmen dragit in 235 miljoner i USA.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet