Ericsson upp på sur börs

Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid på fredagen till klart lägre nivåer i en bred nedgång. Bland förlorarna fanns förutom fordonssektorn, råvarubolagen såväl som konjunkturkänsliga verkstadsbolag.
Ericsson upp på sur börs - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Börsen ser därmed ut att stänga lägre under samtliga dagar i den helgförkortade Kristi himmelfärdsveckan. Nedgången börjar då närma sig 4 procent sedan föregående veckas stängningsnivå.

Vid klockan 14 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,9 procent till 1.510. Aktier för drygt 9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

USA:s president Donald Trump meddelade under natten till fredagen att USA från och med den 10 juni kommer att införa importtullar på 5 procent på alla varor från Mexiko till dess att inflödet av ”illegala migranter” till USA från Mexiko stoppas. Tullarna kan komma att höjas stegvis till 25 procent.

Fordonaktierna hade en tung dag på världens börser. Då en rad fordonstillverkare och underleverantörer har verksamhet i Mexiko och är beroende av snabba transporter till USA, påverkades aktierna negativt. På Stockholmsbörsen rullade Volvo ned 2,9 procent och Autoliv sänktes 6,3 procent. Fordonsleverantören Concentric backade 4,4 procent.

Bland de mest omsatta storbolagsaktierna fick sig även Electrolux en släng av sleven med ett tapp på 3,5 procent.

Klädbolaget H&M gick också svagt och förlorade 4,5 procent. Även konkurrenten Inditex hade en svag utveckling på Madrid-börsen. Nedgången följer ett ras för Gap i USA på torsdagen, som presenterade en oväntad stor nedgång i den jämförbara försäljningen under det första kvartalet.

Nedåt var det även för verkstadsbolag som Sandvik och Alfa Laval, som tappade i storleksordningen 2,7 respektive 3,6 procent.

Utanför OMXS30 gick Avanza Bank bättre än index med en nedgång på 0,6 procent. Resurs Holding gick mot strömmen och handlades upp 0,5 procent.

Bäst av OMXS30-bolagen klarade sig Ericsson, som steg 0,6 procent. Essity och Telia klarade sig lindrigt undan på den sura börsen med nedgångar på 0,4-0,5 procent.

Råvarubolagen hade en svag dag, i Sverige såväl som på kontinenten. I Stockholm förlorade Boliden 2,4 procent. Oljebolagen föll generellt i takt med oljepriset. Lundin Petroleum och IPC tappade cirka 5 respektive 4 procent.

Bussoperatören Nobina handlades exklusive rätt till utdelning på 3:80 kronor. Aktien skickades ned 4:70 kronor motsvarande drygt 8 procent.

Bland mindre bolag stack RNB ut med en uppgång på 8 procent.

Rapportsäsongen för det första kvartalet är, vid maj månads utgång, till ända. Bland de sista bolagen ut att rapportera fanns bland annat bränslecellsbolaget MYFC, som redovisade en ökad förlust. Aktien straffades med en nedgång på nästan 7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.