”Kvinnliga sparare vill vara med på resan i Saab och Novo Nordisk”

Investor, Volvo, Nibe och SBB tillhör kvinnornas favoritaktier. Och i år har de köpt på sig mer kursraketerna Saab och Novo Nordisk, visar data från Nordnet.
Novo Nordisk
Nordnets sparekonom Frida Bratt konstaterar att kvinnor hakat på kursresorna i Saab och Novo Nordisk. Foto: Pressbild

Nordnets kvinnliga sparare har framförallt köpt på sig aktier i Investor, Volvo och Saab i år. Även Nibe och Novo Nordisk tillhör några av de mest nettoköpta aktierna.
Kvinnorna på Nordnets plattform har samtidigt sålt av SAS, Sinch och Clas Ohlson, visar statistik som banken tagit fram för Afv.

Sparekonomen Frida Bratt noterar att spararna satsat på utdelningsaktier i år.

”Volvo fortsätter att storköpas och storbankerna är populära köp”, säger Bratt.

Hon säger också:

”Sedan årsskiftet har kvinnliga sparare velat haka på kursresorna i bland annat Saab. Även resan i Novo Nordisk vill man vara en del av, aktien köps i högre utsträckning av svenska kvinnliga kunder hos Nordnet än svenska manliga.”

 

Så agerar spararna

De mest nettoköpta aktierna i år, bland Nordnets kvinnliga kunder:

Investor
Volvo
Saab
Handelsbanken
Nibe
SSAB
Novo Nordisk
Swedbank
SEB
Boliden

De mest nettosålda aktierna:

SAS
Sinch
Clas Ohlson
Mips
Orrön Energy
Synsam
Nordic Waterproofing Holding
Walt Disney
Zaptec
Powercell

Att Investor är årets mest nettoköpta aktie är ingen slump. Folkaktien är Sveriges mest ägda med knappt 567 000 aktieägare, enligt Holdings. På Nordnets plattform är det också den mest ägda aktien bland bankens kvinnliga kunder.

”Vi kan se att Investor är en favorit bland Nordnets kvinnliga kunder, och även investmentbolag som Kinnevik och Latour ägs i hög utsträckning. Investor fyller man på varje månad, men min bild är att både Latour och Kinnevik är innehav man ägt länge och låter ligga kvar i portföljen”, säger Bratt.

Redan i januari avslöjade Affärsvärlden att Kinnevik gick i tankebanorna att sälja av kärninnehavet Tele2.

”Det skulle stötta den strategi som kom till år innan jag gick med, att bli ett bolag som fullt ut äger tillväxtbolag”, sa investmentbolagets ordförande James Anderson i januari.

Sagt och gjort. I slutet av februari kom så nyheten att Kinnevik säljer hela inenhavet i telekomjätten.

”Vad gäller Kinnevik sker ju en stor omstöpning och bolaget är i mångt och mycket ett annat än om man eventuellt köpte aktien för flera år sedan”, säger Frida Bratt nu.

”Äger SBB trots härdsmältan”

Bland de mest nettoägda aktierna bland kvinnorna som sparar på Nordnet finns inte bara investmentbolaget, Nibe och Volvo. Med på topplistan finns också surdegar som Ericsson och SBB.

Favoritaktierna

Här är de 10 mest ägda aktierna bland kvinnor som sparar på Nordnet:

Investor
H&M
Volvo
Kinnevik
Astra Zeneca
Nibe
Axfood
Ericsson
Latour
SBB

”Vi ser fler defensiva inslag i listan över de mest ägda aktierna bland kvinnor, så som Axfood och Astra Zeneca. Både Astra och Axfood har i flera år legat i topp över de mest ägda aktierna bland kvinnor, och trista börsår gör det att ’kvinnornas portfölj’ brukar klara sig något bättre än ’männens'”, säger sparekonom Bratt och fortsätter:

”Med det sagt finns också fler riskfyllda inslag; SBB ägs fortfarande i hög utsträckning trots härdsmältan senaste året. Man har heller inte gett upp hoppet om H&M, trots hårda prövningar som aktieägare.”

Här nedanför hittar du hur männen på Nordnet sparar.

Männens favoritaktier

Här är de 10 mest ägda aktierna bland män som sparar på Nordnet:

Investor
Volvo
SBB
Ericsson
Nibe
Swedbank
H&M
Handelsbanken
SSAB
Volvo Car

De mest nettoköpta aktierna i år, bland Nordnets manliga kunder:

Investor
Nibe
Saab
Volvo
Handelsbanken
Betsson
Boliden
Nvidia
Intrum
Cibus

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets