Förväntningarna inför fredagens rapporter

Rapportfloden fortsätter under fredagen. Här är analytikernas prognoser inför ett urval av rapporterna.
Förväntningarna inför fredagens rapporter - autoliv-essity-kindred-electrolux-700_binary_6976258.jpg

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv står inför en kvartalsrapport med fortsatt positiv organisk tillväxt, trots en fallande global bilförsäljning. Resultatet tros landa i nivå med det andra kvartalets.

Fokus i rapporten ligger på marginalerna och prognoserna för helåret.

”Vi förväntar oss en successiv förbättring (av den justerade rörelsemarginalen) under andra halvåret med lättare motvind från råmaterialkostnader och lägre forsknings- och utvecklingskostnader”, skriver Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat rörelseresultat om 185 miljoner dollar (194) och en försäljning på 2.032 miljoner dollar (2.033). Den justerade rörelsemarginalen väntas därmed landa på 9,1 procent (9,5). Organiskt väntas försäljningen öka med 1,6 procent.

På den positiva sidan noterar Deutsche Bank en rad fordonslanseringar som ökar tillväxten, vilket dock delvis motverkas av den svagare globala fordonsmarknaden. Därtill antas de tidigare uppblåsta lanseringskostnaderna fortsätta att avta, enligt banken.

Vad gäller bolagets finansiella mål på medellång sikt väntas en uppdatering i samband med kapitalmarknadsdagen den 19 november.

En potentiellt negativ faktor är den månadslånga strejk som drabbat GM. Strejken varade dock bara 15 dagar under det tredje kvartalet, konstaterar RBC Capital Markets, som tror att Autoliv är en av de underleverantörer som påverkas minst av arbetsnedläggelsen. Deutsche Bank beräknar effekten på intäkter till mindre än 5 miljoner dollar per vecka.

Autoliv spådde i samband med halvårsrapporten att den organiska försäljningstillväxten för helåret 2019 kommer att ligga i intervallet 1-3 procent, ned från den tidigare bedömningen om 5 procent.

Bolaget räknade samtidigt med att den justerade rörelsemarginalen för helåret 2019 skulle bli 9,0-9,5 procent, en sänkning från tidigare cirka 10,5 procent.

Rapporten väntas på fredagen 25 oktober, klockan 12. En telefonkonferens för analytiker och media inleds klockan 14.

Hygien- och hälsobolaget Essity står inför en återhämtning av marginaler och lönsamhet under det andra halvåret 2019 och framöver, i takt med att besparingar och lägre kostnader för insatsvaror biter.

Det menar ett antal analytiker vars prognoser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”När råvarukostnaderna faller hamnar fokus på Essitys förmåga att upprätthålla en positiv prisutveckling”, skriver DNB Markets i en analysuppdatering.

Det är i synnerhet lägre massapriser som väntas gynna bolaget. Ett ton nordisk barrsulfatmassa (NBSK) kostade förra sommaren som mest 1.230 dollar i Europa, men har kommit ned till omkring 850 dollar i september.

Dock slår kostnadsnedgången sannolikt inte igenom fullt ut i det tredje kvartalet till följd av lagernedvärderingar, påminner DNB.

Enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers prognoser väntas i snitt ett justerat ebita-resultat om 3.817 miljoner kronor (3.016) och en justerad ebita-marginal om 12,1 procent (10,2). Organiskt antas försäljningen ha ökat med 3,9 procent, i nivå med det andra kvartalets tillväxt.

Till den väntade vinstförbättringen antas också bolagets kostnadsbesparings- och effektiviseringsprogram bidra.

Starkast organisk tillväxt väntas för affärsområdet Consumer Tissue, mjukpapper för konsumenter, följt av Personal Care, personliga hygienprodukter, konstaterar Deutsche Bank.

Rapporten väntas på fredag 25 oktober, klockan 7. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.

Fortsatt tufft i Norden och Nederländerna för speloperatören Kindred, men positiva signaler kan ge den hårt pressade aktien en knuff uppåt.

Det menar analytikerna inför Kindreds rapport för det tredje kvartalet.

”Vi förväntar oss att Kindreds rapport för det tredje kvartalet kommer att likna rapporten för det andra kvartalet med fortsatt tuffa marknader i Norden och Nederländerna som håller tillbaka intäktstillväxten”, skriver Kepler Ceuvreux i en analys.

Enligt analytikerna i Infront Datas sammanställning väntas intäkterna minska med 0,8 procent jämfört med samma period föregående år, medan ebitda-resultatet väntas stiga närmare 14 procent till 31,9 miljoner pund.

Analytikerkåren tycks överens om att situationen i Sverige har stabiliserats något efter den tuffa starten på omregleringens år 2019. Samtidigt har nya förutsättningar för betallösningar sänkt intäkterna i Norge och Nederländerna.

Pareto menar att motvinden verkar vara på väg att mojna. Analyshuset har höjt sina estimat för det tredje kvartalet, bland annat på grund av en högre sportboksmarginal, samt att situationen i Norge och Nederländerna också ser ut att ha stabiliserats.

Under kvartalet har Kindred lanserat Unibet i såväl New Jersey som Pennsylvania, vilket anses positivt. Men intäkterna är ännu begränsade och expansionen i väst adderar till kostnadsmassan som oaktat USA-satsningen har svällt när bolaget rustat för framtida tillväxt. Något som blev tydligt i det andra kvartalet då de operativa kostnaderna ökade mer än väntat.

”Utan någon intäktstillväxt under det tredje kvartalet förväntar vi oss att lönsamheten förblir pressad, då marknadsförings- och rörelsekostnaderna förväntas ligga på samma nivå som under det andra kvartalet”, konstaterar Kepler Cheuvreux.

Även DNB Markets räknar med ett svagt tredje kvartal tyngt av Sverige och utmaningar på andra nyckelmarknader. Men till skillnad från Pareto, räknar DNB med en förhållandevis svag sportboksmarginal till följd av ofördelaktiga fotbollsresultat i slutet av september.

”Med det sagt, så är ett svagt 2019 inte några nyheter för oss”, skriver DNB markets.

Sedan årsskiftet har Kindred aktie backat över 30 procent. Huvuddelen av kursnedgången kom i samband med den förra kvartalsrapporten då aktien rasade närmare 27 procent under dagen.

”Förväntningarna är låga och positiva indikationer avseende starten för kvartal fyra kan trigga en positiv kursreaktion”, konkluderar Kepler Cheureux.

Rapporten väntas fredagen den 25 oktober klockan 7.30. En webbsänd presentation hålls klockan 9.00.

Ett svagt kvartal pressat av valuta och tullar väntas från Electrolux i rapporten för det tredje kvartalet. I vilken utsträckning pris och produktmix klarar av att kompensera för motvindarna, samt bolagets guidning för marknadsutsikterna, kommer att stå i fokus när vitvarujätten lämnar rapport.

Analytikern i Infront Datas sammanställning räknar med att rörelseresultatet kommer att ha krympt till 1.144 miljoner kronor jämför med 1.756 miljoner i samma kvartal föregående år.

I rörelseresultatet ingår jämförelsestörande poster om 400 miljoner kronor, men även oaktat dessa väntas det justerade rörelseresultatet vara lägre än förra årets.

Bakom resultatminskningen står en ofördelaktig valutautveckling och de ytterligare tullar på varor från Kina till USA.

”Dock förväntar vi oss att tullarna kompenseras för genom prishöjningar”, skriver Kepler Cheuvreux i en kommentar inför rapporten. Analyshuset har en köprekommendation på aktien och ser en potentiellt svagare rapport som ett köptillfälle i aktien.

Nordea menar å sin sida att pris och mixeffekter inte kommer att kunna kompensera fullt ut för samtliga kostnadsökningar i form av råvaror, tariffer, parallella produktionslinjer och högre marknadskostnader.

”Med anledning av detta tror vi att resultatet för det tredje kvartalet kommer att vara under press”, skriver Nordea, som har en behållrekommendation för aktien.

I samband med rapporten för det andra kvartalet justerade bolaget sina utsikter för råvaror och tariffer till 1,2-1,4 miljarder kronor, från tidigare 1,4-1,6 miljarder kronor. Pareto menar att ytterligare en justering nedåt kan ligga i korten.

”Givet den senaste nedåtgående utvecklingen i råvaror räknar vi med att bolaget kommer att uppgradera motvinden till 1,2 miljarder kronor”, skriver Pareto som tror att motvinden kommer att vända till en medvind under 2020.

Så sent som den 10 oktober justerade Pareto upp sin rekommendation för aktien, som har gått stark under året och stigit över 35 procent, till köp från behåll.

Rapporten väntas på fredag den 25 oktober klockan 8.00 med en rapportpresentation klockan 9.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG