Fyra aktieråd från Affärsvärlden

I veckans tidning ges rekommendationen köp till Bulten medan Gunnebo, Lexington och Midsona får rekommendationen avvakta.

Oron över Kina och fordonsindustrin har pressat fordonsunderleverantören Bulten.

Hemmamarknaden i Europa har dock fortsatt goda tillväxtförutsättningar och under de senaste åren har Bulten kännetecknats av en hög tillväxttakt.

Efter rekylen på börsen har värderingsmultiplarna kommit ner betydligt bland underleverantörerna, inte minst Bulten. Lite väl mycket, menar Affärsvärlden som ger rekommendationen köp med riktkursen 94 kronor på ett års sikt.

I takt med att världen blir en alltmer orolig plats att leva på borde säkerhetsföretaget Gunnebo ha fullt upp. Visst ökade bolagets försäljning under första halvåret i år, men ökningen beror på valutaeffekter.

När nye vd:n Henrik Lange är klar med sin genomlysning av bolaget kan nya sparåtgärder vara att vänta. Frågan är om sparpaketen räcker för att bolaget ska nå det viktigaste av sina finansiella mål. Affärsvärlden bedömer att de högre vinstnivåerna kan dröja flera år till.

Med de flesta mått mätt är Gunnebo nu fullvärderad. Direktavkastningen på 2,5 procent lockar ingen, skriver tidningen. Rekommendationen blir avvakta.

Hemtextil- och modeföretaget Lexington har växt snabbt i flera år, men får ingen vidare utväxling på lönsamheten.

Lexington, som sitter på en liten nettokassa, handlas nu till ev/ebit 13 justerat för introduktionskostnaderna, på rullande tolv månader. Det är inte attraktivt för ett bolag som möter viss motvind på kort sikt. Lönsamheten har samtidigt varit väldigt slagig över tid, om än alltid positiv. Rekommendationen blir avvakta.

Hälsobolaget Midsona är rätt positionerat, men har inte riktigt hittat rätt väg framåt.

I år och nästa år ökar Midsonas försäljning med drygt 20 procent till följd av årets gjorda förvärv, men lönsamheten kommer inte att öka i någon större utsträckning. Kostnadssynergier finns att hämta hem, men lär bli synliga först om ett år. Uppsidan ter sig begränsad, varför rekommendationen blir avvakta.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.