Handelsoptimism lyfte USA-börserna

New York-börserna handlades klart uppåt på torsdagen. Bidragande till den positiva stämningen var bland annat att USA och Kina gått med på att mötas i Washington i nästa månad för att diskutera handelsfrågor.
Handelsoptimism lyfte USA-börserna - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Kinas handelsdepartement meddelade på torsdagen att Pekings huvudförhandlare Liu He har samtalat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin.

Dow Jones storbolagsindex var vid stängning upp 1,4 procent till 26.727. Det bredare indexet S&P 500 steg 1,3 procent till 2.976, medan Nasdaq Composite var upp 1,8 procent till 8.117.

Sektorvis steg IT 2,1 procent medan kraft tappade 1,2 procent.

”Eskalerande handelsspänningar mellan USA och Kina har varit den största motvinden för aktier i månader, så ett lättnadsrally på nyheter om att handelssamtal på hög nivå planeras tidigt i oktober är ingen överraskning”, sade Alec Young, chef för globala marknader på FTSE Russell, enligt Bloomberg.

På statistikfronten innebar eftermiddagen ett intensivt sifferflöde. Bland annat rapporterade ADP en ökning av antalet anställda i landets privata sektor med 195.000 personer under augusti, en klart större ökning än väntade 149.000.

ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,4 i augusti jämfört med 53,7 i juli.

Vidare steg orderingången i USA:s industri med 1,4 procent i juli, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha stigit 1,0 procent, enligt Reuters snittprognos.

Bland bolagsnyheter lanserar Facebook en dejtingfunktion. Satsningen är känd sedan i maj förra året, då den tillkännagavs av vd:n och grundaren Mark Zuckerberg. Konkurrenten Match, som äger appen Tinder, reagerade negativt på nyheten och sjönk närmare 4,6 procent. Facebook utökades i stället med 2 procent.

Smyckesbolaget Signet överträffade med god marginal förhandsestimaten med en justerad vinst på 0:51 dollar per aktie, nästan dubbelt så högt som väntat. Aktien tog ett glädjeskutt med 26,7 procent.

Slack-aktien föll 3,4 procent. Bolaget redovisade en förlust på 0:14 dollar per aktie för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret (maj-juli), vilket var bättre än den förlust på 0:18 dollar som väntades enligt Refinitiv. Slacks guidning för kommande kvartal sågs dock som svag.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 10 punkter vid 1:56 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.