Kraftig revidering av arbetslösheten

Arbetslösheten i september var bara 6,0 procent, vilket är betydligt lägre än de 7,1 procent som tidigare rapporterats av Statistiska centralbyrån (SCB). Det framgår av en revidering gjord av SCB i samband med rapporteringen av oktoberarbetslösheten.
Kraftig revidering av arbetslösheten - scb-700_binary_6954888.jpg

I oktober var 330 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,0 procent. Det är en ökning med 22 000 personer eller 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sysselsättningen har ökat med 43 000 personer till 5 138 000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 68,3 procent.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 6,8 procent i oktober, vilket är samma nivå som månaden före.

Arbetslöshetstalet för september har skrivits ner till följd av stora problem med SCB:s datainsamling, som har pågått sedan juli 2018. Stora revideringar har även gjorts av arbetslösheten för andra månader under perioden juli 2018–september 2019. Bland annat underskattades arbetslösheten markant under våren 2019.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.