Storbanken: Företagens vinster kan ha toppat – nu kommer arbetslösheten

Det kommer bli en tuff tid för företagen framöver och vinsterna har troligtvis redan toppat, konstaterar Handelsbanken i sin färska konjunkturprognos. Banken väntar sig att företagen kommer minska antalet anställda för att skydda vinstmarginalerna.
Storbanken: Företagens vinster kan ha toppat – nu kommer arbetslösheten - Handelsbanken
Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.

Trots rekordinflation och en lågkonjunktur som ständigt lurat runt hörnet har bolagens rapporter kvartal efter kvartal överraskat på uppsidan. Även arbetsmarknaden har stått stark och arbetslösheten var rekordlåg under 2022. Men när ekonomin nu kyls av och utbudsstörningarna från pandemin stabiliseras, kan det här kan komma att vända, enligt Handelsbankens färska konjunkturprognos. Banken förväntar sig att BNP minskar i år med 0,7% och att efterfrågan på arbetskraft dämpas.

”Företagens vinster har troligtvis redan toppat, och när de utsätts för ytterligare tryck på grund av minskad pricing power och långsammare försäljningstillväxt förväntar vi oss att företag kommer att minska antalet anställda för att skydda vinstmarginalerna. Från och med andra halvan av 2023 förutspår vi att arbetslösheten gradvis kommer att öka och fortsätta stiga under 2024, innan den stabiliseras 2025 när en återhämtning av BNP är på gång”, skriver banken i rapporten.

Sjunkande bostadspriser

Vidare konstaterar man att hushållens konsumtion kommer att kylas av när räntorna och de sjunkande reallönerna blir än mer kännbara.

”Stramare kreditvillkor går dessutom hand i hand med sjunkande bostadspriser och en svalare fastighetsmarknad”, står det i rapporten.

Även bostadsbyggandet bromsar in kraftigt, enligt storbanken.

”En mycket stor andel av byggföretagen räknar med minskad byggaktivitet det kommande året. Vår prognos är att det byggstartas 28 000 bostäder i år och att bostadsbyggandet ligger kvar på låga nivåer även nästa år.”

Några ljusglimtar

Banken förväntar sig även en nedgång av företagens investeringar.

”Företagsundersökningar visar på minskad utbyggnad av produktionskapaciteten. Nedgången beror på högre realräntor som driver upp kapitalkostnaderna, men sannolikt också på svagare försäljningsutsikter.”

Ljusglimtarna i rapporten är att man bedömer att centralbankerna når eller har nått toppen på styrräntorna. Man ser även ljuset i tunneln vad gäller inflationen, men vågar inte utropa seger och tror att centralbankerna kommer att ligga kvar på en restriktiv nivå under en längre tid.

Handelsbankens prognoser för 2023

Styrränta: Toppar på 3,75

BNP: -0,7%

Arbetslösheten: 7,5%

KPI: 8,7

KPIF: 6,1

Källa: Handelsbankens konjunkturprognos

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.