Nordea: Riksbanken lättar på bromsen – men bostadspriserna ska ner lite till

Det kommande året ser inte ut att bli helt utsiktslöst. I alla fall inte om man läser Nordeas konjunkturrapport. Storbankens prognos är att räntorna sänks i snabbt takt och lågkonjunkturen blir mjuk. Men det finns osäkerhetsfaktorer som snabbt kan ändra bilden. Dessutom kommer bostadspriserna falla ytterligare, enligt storbankens ekonomer.
Nordea: Riksbanken lättar på bromsen – men bostadspriserna ska ner lite till - ANNIKA WINSTH
Chefsekonom Annika Winsth presenterade idag storbankens konjunkturrapport.

Riksbanken kommer från maj till december i år att sänka räntan i snabb takt. I slutet av 2024 kommer den ligga på 2,5%.

Det framhölls av Nordea under en presskonferens på onsdagen där chefekonom Annika Winsth, chefsanalytiker Torbjörn Isaksson och chef för makroanalys, Susanne Spector, deltog.

Energipriserna har inte skjutit i höjden, livsmedelspriserna har i stort sett planat ut och tjänsteinflationen kommit ner. Det gör att Nordea räknar med inflationen kan ta en oväntad riktning under 2024: Nämligen att den blir för låg.

“Egentligen finns det väldigt få inhemska faktorer för Riksbanken att bekämpa nu. Så Riksbanken behöver inte vara fullt så åtstramande som en styrränta på 4% innebär, man kan lätta lite grann på bromsen. Vi tror att under loppet av 2024 har vi en inflation under 2% och ett växande tema tror jag blir risken för att inflationen blir alltför låg”, säger Torbjörn Isaksson.

Den positiva trenden kommer särskilt märkas under det andra halvåret av 2024, och banken menar att den första räntesänkningen kommer i maj.

Geopolitiken skapar osäkerhet

Trots de positiva tongångarna finns det faktorer som skapar osäkerhet i hur robust nedgången i inflationen är. Annika Winsth lyfter fram att konflikterna vid Röda havet, med ökade fraktkostnader som följd, är en geopolitisk risk som kan påverka helhetsbilden. Swedbank- ekonomen och Affärsvärlden-krönikören Olof Manner lyfter samma risk i en krönika på onsdagen och menar att priset på olja snabbt kan stiga till 100 USD/fat om situationen eskalerar.

Det finns även osäkerhetsfaktorer på närmare avstånd än så.

Nordeas chefekonom Annika Winsth.
Nordeas chefekonom Annika Winsth lyfter fram situationen i Röda havet som en osäkerhetsfaktor för inflationen. Foto: TT

“Tyskland är den ekonomi som bekymrar mest. Det är stor och viktig handelspartner och har drabbats på flera olika sätt. Man har hanterat energifrågan efter att Ryssland gick in i Ukraina, men det finns fortfarande utmaningar. Tyskland är beroende av Kina som sin viktigaste handelspartner och eftersom Kina går svagt så påverkar det den tyska ekonomin. För det tredje så brukar bilindustrin vara Tysklands paradgren, men den hackar nu betänkligt, där många konkurrenter ligger långt före dem i omställningen”, säger chefsekonom Annika Winsth.

Mildare tider för kronan?

Nordeas prognos är att svensk export faller något under 2024, för att sedan vända till tillväxt från mitten av året. Snittet blir ändå på minus.

“Det innebär ändå att vi snart bottnar. Tittar man bara på hushållens konsumtion så är nedgången 2,5 % under 2023. Vilket är den i särklass sämsta tillväxten av hushållens konsumtion sedan tidigt 90-tal. Bortsett från tvärniten under pandemin”, säger Torbjörn Isaksson och fortsätter:

“Det blir ganska mild lågkonjunktur i vårt scenario. Detta givet det exceptionellt starka utgångsläget som vi kommer ifrån. Isen är tjockare, och det handlar om att vi nu förutser ganska mycket räntesänkningar. Det gör livet lite lättare för företag och hushåll.”

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson: “Bostadspriserna vänder upp i sommar”.

En käpphäst för den svenska ekonomin och för Riksbanken har varit frågan om den svaga svenska kronan. Enligt Nordea är det viktigt att Fed och ECB sänker räntan, vilket skulle skapa en bättre miljö för kronan. Storbanken har med en förstärkning av kronan i sin prognos. Men som bekant kan det gå snabbt med den svenska kronkursen: Kort innan jul stod kronan i 11 kr mot euron för att i skrivande stund handlas för 11,36 kr.

Arbetslösheten kommer stiga

Enligt Nordeas prognos kommer bostadspriserna att falla ytterligare under 2024.

“Vi tror att det fortsätter ner lite grann i närtid. Sedan brukar det vara så att bostadspriserna vänder när Riksbanken sänker räntan första gången och därför tror jag att händer den här gången också då, att bostadspriserna vänder upp i sommar”, säger Torbjörn Isaksson och fortsätter:

“Men givet att ränteutgifter och annat faktiskt ligger kvar tydligt högre än på 2010-talet så blir det en ganska långsam, gradvis, återhämtning och uppgång i bostadspriserna. Totalt faller bostadspriserna 15 % från toppen 2022 till botten i mitten av 2024. Uppgången från mitten av 2024 till slutet av 2025 blir 5%.”

En annan faktor som kan påverka prisbilden är efterfrågan bland hushållen. Där räknar Nordea med att efterfrågan på arbetskraft kommer att minska, vilket gör att arbetslösheten kommer öka. Många kommer kunna ha kvar sina jobb, enligt Susanne Spector, chef över makroanalys. Arbetslösheten låg på 7,1% i november 2023 och Nordea tror att den successivt kommer öka fram till slutet av sommaren.

“Det stora flertalet så kommer man behålla jobbet. Men eftersom befolkningen ökar, befolkningen växer och sysselsättningen minskar, då får man en relativt större uppgång i arbetslösheten. De som är mest utsatta är grupper som inte har en stabil förankring på arbetsmarknaden, studenter och personer som precis har kommit in på arbetsmarknaden. Vi räknar med att arbetslösheten toppar på 8,7 % efter sommaren”, säger Spector.

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.
Susanne Spector, chef över makroanalys, på Nordea.
Foto Pontus Lundahl / TT
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.