Malmström: EU måste rusta för den ekonomiska smällen

EU måste förbereda sig för den lågkonjunktur som hotar runt hörnet, anser EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.
Malmström: EU måste rusta för den ekonomiska smällen - cecilia-malmstrom-700_binary_6968744.jpg

– Så att man har verktyg för att hantera den sociala och ekonomiska smällen, säger hon.

Misslyckas EU med detta ser Cecilia Malmström en risk att de nationalistiska och främlingsfientliga vindar som blåser i länder som Italien, Polen och Ungern ska få fäste i andra EU-länder.

Hur djup och allvarlig den väntade nedgången blir avgörs av hur brexitprocessen slutar och hur det går i handelskriget mellan USA och Kina, enligt Malmström.

Eldupphör i handelskriget

Hon påminner om att tullar och handelshinder mellan USA och Kina slår hårt mot Europa då europeiska storföretag med sina produktions- och logistiksystem är djupt integrerade i amerikanska och kinesiska värdekedjor.

Just nu råder eldupphör i handelskriget. Samtal pågår och de massiva bombmattor av nya USA-tullar som skulle ha införts har skjutits upp. Men ett fredsavtal är långt borta och läget är mycket osäkert, vilket gör att många företag skjuter på investeringar. Minskad orderingång har blivit ett tema i många företagsrapporter.

De ekonomiska utsikterna förmörkas även av att president Donald Trumps protektionism har blåst nytt liv i gamla konflikthärdar, som den mellan Japan och Sydkorea.

– Detta är väldigt allvarligt för världsekonomin, säger Malmström.

När det gäller den transatlantiska länken, relationen mellan EU och USA, talar den avgående EU-kommissionären om hur ett snart 70-årigt ”vänskapskontrakt” är på väg att förstöras.

– Detta har ju ändå varit fundamentet i den liberala världsordningen och alla våra institutioner, något som nu luckras upp och ifrågasätts.

Tror inte på stor uppgörelse

Enligt Malmström, vars mandat som handelskommissionär löper ut i oktober, har president Trump gjort klart att han ser EU som en ovän och sagt att han ser EU som en organisation som har bildats för att dra nytta av USA.

– Det är klart att det förändrar förutsättningarna för samarbete dramatiskt, säger hon.

– Någon stor uppgörelse tror jag inte på, tillägger hon.

Samtal om ett handelsavtal haltar. USA har krävt att jordbruksprodukter ska ingå i avtalet, vilket EU vägrar att gå med på. Men det pågår samtal om att reformera Världshandelsorganisationen (WTO) och om att hitta sätt att komma tillrätta med vad Malmström beskriver som kinesiska brott mot WTO-reglerna.

– Det handlar om massiva subventioner till kinesisk industri, tekniköverföring, cyberstölder och sådant. Där har vi tillsammans med USA och Japan jobbat i ett och ett halvt år.

– Vi ska träffas i september igen för att se om vi kan skriva nya regler i WTO, för att komma åt detta. Det är konstruktivt arbete. Vi är nästan klara med de reglerna.

Sjuårig WTO-dispyt

Regel- och standardsamarbete med USA är också på gång, så att det blir enklare att certifiera varor och godkänna varandras standardiseringsprocedurer.

– Det har vi hållit på med sedan i julas ungefär och det går framåt. Så där tror jag möjligen vi skulle kunna få ett preliminärt avtal.

Uppgörelsen mellan EU och USA från i juli om höjda kvoter för EU-import av hormonfritt kött från USA är en separat fråga som härrör från en sjuårig WTO-dispyt. Men enligt Malmström visar den att EU kan göra upp med Trumpregeringen.

– USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer träffar jag regelbundet. Vi pratar ofta med varandra i telefon. Vi är oense om en del, men vi har en bra relation och pratar väldigt öppet och konstruktivt med varandra, säger Malmström.

”Slår ju mot alla”

Beslutet om USA-tullar på EU-bilar har skjutits fram till november. EU-kommissionen har förberett en lista på varor från USA för 35 miljarder euro som får tullar om Trumpregeringen skulle införa biltullarna.

Listan är inte offentlig ännu.

– Det är alla typer av varor, tekniska varor, konsumtionsprodukter, mat och dryck. Men vi hoppas förstås att vi aldrig behöver använda den. För tullar slår ju mot alla, säger Malmström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco