Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oljepriset rasar - guld nära sjuårshögsta

2020-01-27 08:53
Foto: Universal Images Group/REX/TT, Peter Jolly/REX/TT

Priserna på olja och basmetaller föll kraftigt på måndagen, medan guldpriset steg och nosade på de högsta nivåerna på sju år samtidigt som amerikanska statspappersräntor föll.

"Oron för effekterna av smittspridningen (av coronaviruset) ger relativt stora avtryck/…/. Kinas president Xi Jinping varnar för att situationen är mycket allvarlig. Att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av viruset är naturligtvis mycket svårt, men vi kan utgå från att åtminstone Kinas tillväxt kommer påverkas i början av året", konstaterar SEB i ett morgonbrev.

Vid 8.40-tiden var LME:s koppartermin ned 1,6 procent till 5.830 dollar per ton. Zink och nickel sjönk samtidigt cirka 2 procent.

"Vi borde blanka allting. I takt med att epidemin sprids kommer den inhemska konsumentvarumarknaden att krympa kraftigt, och byggverksamhet kommer att bli försenad", sade Jia Zheng vid hedgefonden Shanghai Minghong till Bloomberg News.

Guldpriset - som normalt stiger i tider av osäkerhet - gick åt motsatt håll, med en uppgång från omkring 1.560 dollar per uns på fredagen till som mest 1.588 dollar tidigt måndagsmorgonen. Vid 9.40-tiden kostade ett uns drygt 1.578 dollar.

Även amerikanska obligationer mötte ökad efterfrågan. Den 10-åriga statspappersräntan gick ned från omkring 1,74 procent på fredagen till 1,65 procent på måndagsmorgonen.

På oljemarknaden rasade råoljepriserna. Ett fat Brentolja kostade på måndagsmorgonen omkring 59:35 dollar per fat, ned över 2 procent för dagen och omkring 5 procent lägre än på fredagsförmiddagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom