Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sjunkande siffror för modehandeln

2019-05-09 07:25
Shopping på Biblioteksgatan i Stockholm. Foto: IBL

Klädhandelns försäljning sjönk med 2,1 procent i april, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk med 11,5 procent.

Det visar Svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) Stilindex över försäljningsutvecklingen.

Ackumulerat under perioden januari till april sjönk klädhandelns försäljning med 0,5 procent, medan skohandeln steg 0,9 procent.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, säger i en kommentar att nedgången i april var väntat givet påskeffekten, "som är negativ för sällanköpshandeln". Därtill var utvecklingen stark i april 2018, med +5,6 procent för kläder och +22,6 procent för skor.

"Nedgången var dock hanterbar och branschen var förberedd på månadens lägre försäljning. Skohandelns försäljning är ofta väldigt slagig med stora ökningar och djupdykningar mellan månaderna. Detta beror på att skoförsäljningen är mycket behovsstyrd och därmed mer väderkänslig än de flesta branscher", säger han.

Mikael Sandström tillägger att maj 2018 var en stark försäljningsmånad, då höga temperaturer gjorde att sommarvaror sålde slut medan vårvaror blev hängande på galgarna.

"Med en vädermässigt mer normal maj säljs förhoppningsvis rätt varor för säsongen även om försäljningen kanske inte ökar", avslutar Mikael Sandström.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom