Spanien och Dominica plockas bort från EU:s svarta listor

EU:s finansministrar ska på fredagen ta bort Spanien och Dominica från två olika svarta listor.

Spanien tas bort från stabilitetspaktens lista över budgetsyndare, efter tio år med ett budgetunderskott över 3 procent av BNP.

Den lilla västindiska ön Dominica lyfts av EU:s svarta lista över skatteparadis.

Däremot skjuter ekofinmötet upp till nästa möte diskussionen om Italiens budgetsynder och granskningen av varje EU-lands ekonomi i de landspecifika rekommendationerna.

Det spanska fallet är dock glasklart. Spaniens underskott sjönk till 2,5 procent i fjol från 3,1 procent 2017, och spås bli 2,3 procent i år och 2,0 procent nästa år, enligt kommissionens majprognos.

Mötet tar också upp budgetavvikelser i Ungern och Rumänien. De ligger visserligen under 3-procentsgräsen men har inte vidtagit åtgärder som de har uppmanats göra. Finansministrarna väntas nu rikta nya uppmaningar till dem.

Finansministrarnas kamp mot skatteparadis fortsätter. Den svarta listan kortas eller utökas vartefter olika jurisdiktioner vidtar åtgärder för att bekämpa skatteflykt eller låter bli att genomföra utlovade åtgärder.

Nu när Dominica tas bort återstår elva länder på svarta listan över ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner”. Dessa är Amerikanska jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Belize, Fiji, Förenade Arabemiraten, Guam, Marshallöarna, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, samt Vanuatu.

Mötet får också rapporter om arbete på tre områden, som alla går långsamt fram: den finansiella transaktionsskatten, minskningen av bankers dåliga lån och förhandlingar om den europeiska insättningsgarantin (EDIS).

De tio euroländer som vill införa FTT-skatten (en sorts Tobinskatt) har nu plockat bort obligationer och derivat från förslaget. Nu återstår bara skatt vid aktieköp.

Oenighet finns dock fortfarande om skatteintäkterna, om de ska fördelas mellan deltagande länder eller gå till EU-budgeten.

Andelen dåliga lån hos banker i EU har halverats sedan 2014 till 3,3 procent i genomsnitt under tredje kvartalet ifjol.

Dock finns stora skillnader. Vissa länder har stora problem. Andelen nödlidande krediter i grekiska banker var 43,5 procent under tredje kvartalet 2018 och i cypriotiska banker 21,8 procent.

De stora riskerna i sydeuropeiska banksystem är en viktig orsak till att förhandlingarna om en gemensam europeisk insättningsgaranti (EDIS) fortfarande är helt låsta.

Ekofinmötet ska också debattera EU:s långsiktiga klimatstrategi. Finansministrarnas bidrag blir med verktyg som skatter, prioriteringar i EU-budgeten och forskningspengar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Kreditkortsval