Tre länder tas bort från EU:s svarta lista över skatteparadis

EU:s finansministrar beslöt på fredagen att ta bort tre länder från EU:s svarta lista över skatteparadis: Aruba, Barbados och Bermuda.
Tre länder tas bort från EU:s svarta lista över skatteparadis - skatteparadis-jungfruoarna-affarsvarlden-700_binary_6857267.png

Det tillkännagav ministerrådets presstjänst i ett pressmeddelande.

”Nu har vi ytterligare tre länder som inte vill vara på svarta listan. Därför har de gjort åtaganden på hög politisk nivå så att de inte längre är skatteparadis”, sade finansminister Magdalena Andersson.

Svarta listan är ett mycket bra exempel på fördelen med EU-samarbete, sade hon.

”Det blir ett helt annat tryck när 500 miljoner medborgare står bakom något jämfört med om Sverige skulle göra det själv”, sade hon.

Öarna Barbados i Karibien och Bermuda i Atlanten flyttas från listan för ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner” till en bevakningslista – den grå listan – för att se att de verkligen uppfyller sina åtaganden.

Ön Aruba i Karibien har redan infört erforderlig lagstiftning och behöver inte ens övervakas.

Kvar på svarta listan finns nu tolv länder. Dessa är Amerikanska jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Belize, Dominikanska republiken, Fiji, Förenade Arabemiraten, Guam, Marshallöarna, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, samt Vanuatu.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco