Allt färre skatteparadis på EU:s svarta lista

Världens skatteparadis blir allt färre - åtminstone enligt EU. Ytterligare två länder försvinner nu från svarta listan, samtidigt som Schweiz ramlar ut från den grå.
Allt färre skatteparadis på EU:s svarta lista - skatteparadis-jungfruoarna-affarsvarlden-700_binary_6857267.png

Marshallöarna och Förenade Arabemiraten tillhör nu inte längre de länder som EU anser vara icke samarbetsvilliga i skattefrågor.

– Det är ju det som är syftet med listan. Ytterligare två länder har nu gjort åtaganden om att leva upp till villkoren, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till torsdagens EU-möte i Luxemburg.

På EU:s svarta lista hamnar de länder och jurisdiktioner som inte uppfyller allehanda internationella krav på öppenhet, rättvis beskattning och informationsutbyte. Listan har flitigt kritiserats för att vara för kort.

Kritik från Oxfam

Antifattigdomsorganisation Oxfam ogillar samtidigt att Schweiz och Mauritius _ tillsammans med Albanien, Costa Rica och Serbien _ plockas bort från EU:s grå lista, som innehåller länder som lovat eller är på väg att uppfylla EU-kraven.

“I dag har EU rentvått två av världens mest skadliga skatteparadis. Trots reformer nyligen kommer båda länderna att fortsätta erbjuda fördelaktiga avtal till företag som vill undvika skatt”, fräser Oxfams Chiara Putaturo i ett uttalande.

På svarta listan återstår nu bara nio länder och jurisdiktioner: Amerikanska Samoa, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, Amerikanska Jungfruöarna och Vanuatu.

Ännu en lista

EU:s finansministrar ska även försöka enas om vilka länder som ska svartlistas för att inte göra tillräckligt mot penningtvätt. Ett förslag i våras väckte stor uppmärksamhet när EU-kommissionen bland annat föreslog att Saudiarabien borde ingå _ trots skarpa protester från de styrande i Riyadh.

Sedan dess har dock förslaget arbetats om, för att tydligare ange vad som krävs för att bli svartlistad.

– Det viktiga är att vi sätter upp kriterier som vi tycker är rimliga. Sedan får vi se vilka länder som hamnar innanför eller utanför, säger Magdalena Andersson i Luxemburg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.