Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tesla stiger i förhandeln på Wall Street

2019-06-12 14:59
Foto: AP Photo/Mary Altaffer, file

USA-börserna såg på onsdagen ut att öppna med lägre index, sedan president Donald Trump på tisdagskvällen informerat om att USA inte kommer att sluta ett handelsavtal med Kina om Peking inte återgår till de villkor som förhandlades fram tidigare i år.

Vid 14.45-tiden låg terminen för Dow Jones industriindex samt bredare S&P 500-terminen 0,2 procent ned, terminen för teknikinriktade Nasdaq 100 var 0,4 procent lägre.

Tech- och IT-bolag gick tungt i den amerikanska förhandeln, i likhet med de flesta ledande börserna världen över. Apple sjönk 0,8, efter att ha stigit 12,4 procent de senaste sex handelsdagarna.

Andra teknikaktier som backade var chiptillverkarna Qualcomm och Nvidia, 2,8 respektive 1,5 procent.

Oroligheterna i Hongkong tilltog under tisdagsnatten och protestledaren Jimmy Sham sade till Bloomberg att demonstranterna inte kommer ge sig förrän lagförslaget om förändrade utlämningsavtal med Kina kastas ut. Samtliga ledande börser i Asien var ned.

Bland enskilda bolag handlades Tesla upp 2,6 procent under onsdagens förhandel. Elbilstillverkarens vd och grundare Elon Musk sade under nattens bolagsstämma att det inte finns några problem med efterfrågan för Teslas Model 3, men att det är svårt att vara lönsam när bolaget har växt så pass kraftigt som varit fallet de senaste åren.

Restaurangkedjan Dave & Buster Entertainment rasade å andra sidan 18 procent efter att redovisat kvartalssiffror som kom in lägre än förväntat.

Även Amazon backade 0,6 procent. Nätbolagskonglomeratet stänger leveranstjänsten Amazon Restaurant i slutet på juni efter fyra år då konkurrensen tilltagit. Konkurrenten Waitr steg under tisdagen och fortsatte upp 3,2 procent i onsdagens förhandel.

Beyond Meat, som i tisdagens handel rasade 25 procent steg 2 procent i förhandeln. Aktien fick på tisdagen en sänkt rekommendation från JP Morgans analytiker efter en kursrusning på 60 procent sedan i fredags.

Före börsöppning kom statistik som visade att konsumentpriserna i USA steg 0,1 procent i maj jämfört med månaden före, vilket var i linje med analytikernas förväntan. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,8 procent, väntat var 1,9 procent.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,1 procent i maj och ökade 2,0 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med att kärn-KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit 2,1 procent jämfört med samma månad i fjol.

På dagens fortsatta makroagenda väntas veckostatistik över amerikanska oljelager (DOE) klockan 16.30.

Räntan på tioårig amerikansk statsobligation var ned knappt 3 punkter till 2,11 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom