USA-börserna går mot kraftig nedgång

New York-börserna gick mot en kraftigt negativ öppning på måndagseftermiddagen efter att finansmarknaderna noterat ännu en upptrappning i tonläget mellan USA och Kina, efter den gångna veckans förhandlingsfiasko.
USA-börserna går mot kraftig nedgång - wall-street-700_binary_6946915.jpg

Med en dryg halvtimme kvar till öppning noterades terminen för tekniktunga Nasdaqs Composite 2,6 procent ned, medan breda S&P 500 och industriindexet Dow Jones såg ut att backa 2 procent.

På måndagsmorgonen amerikansk tid påbörjade president Donald Trump sitt sedvanliga Twitter-flöde med att fördöma de kinesiska förhandlarnas försök till ett lappkast i preliminära överenskommelser som nåtts och hyllade ånyo införandet av de amerikanska strafftullar som trädde i kraft på fredagen. Kina aviserade samtidigt att man höjer tullar på vissa amerikanska varor den 1 juni.

Exportberoende storbolag som Caterpillar och Boeing föll mer än 3 procent i förhandeln. Gällande Boeing skrev dessutom regimkopplade Global Times chefredaktör Hu Xijn att Kina kan komma att sikta in sig på flygtillverkaren som en del i en detaljerad åtgärdsplan för att motverka de amerikanska tullarna. Kineserna överväger även åtgärder som att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter och börja dumpa amerikanska statspapper, skrev chefredaktören i en rad Twitter-inlägg.

”Kinas politiska system försäkrar oss om att vi inte kommer att gå förlorande ur striden”, konkluderade Hu Xijn.

Föll med eftertryck på de nämnda förvecklingarna gjorde också Apple och flera halvledarbolag som Nvidia, Qualcomm och Intel, som har masstillverkning förlagd till Kina.

Tidigare under dagen hade såväl asiatiska som europeiska börsmarknader noterat nedgångar med förhöjd volatilitet i riskindikatorer.

Hur stora börsnedgångarna blir i närtid kan mycket väl verka avgörande för förutsättningarna om ett handelsavtal, som enligt senaste rapporter som tidigast kan signeras vid G20-mötet i Japan om en månad då Donald Trump ställs öga mot öga med Kinas president Xi Jinping. Det menar DBS Group Researchs strateger.

”Hittills har nedstället varit relativt begränsat i USA och Kina. Mer påtagliga börsfall skulle kunna trigga båda parter att snabbt komma till skott med ett avtal”, skrev analyshuset i en marknadskommentar på måndagen, enligt CNBC.

Bland övriga bolag som var i ropet under måndagens förhandel noterades ett ras på ytterligare 7 procent för Wall Street-nykomlingen Uber. Tidiga indikationer från skjutsdelningsbolaget inför börsdebuten uppskattades börsvärdet till 120 miljarder dollar. I skrivande stund motsvarande det väntade börsvärdet i öppningen till under 70 miljarder dollar.

Ingen betydande amerikansk makrostatistik är att vänta inför eller under veckans första handelssession.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets