”Bostadsmarknaden klarar coronakrisen”

Börsen rasar och arbetslösheten spås stiga något i spåren av coronakrisen. Men bostadsmarknaden kommer att klara sig bra, säger två chefsekonomer.
”Bostadsmarknaden klarar coronakrisen” - bostad-pengar_binary_6982448.jpg

Förra veckan rapporterade bostadssajten Hemnet att man än så länge inte ser någon effekt av coronaviruset på bostadsmarknaden.

– I början av mars ser vi att prisnivåer, budpremier, försäljningstider och försäljningsvolymer är i nivå med februari, som var en stark månad. Vi ser ingen negativ effekt på bostadsmarknaden, än så länge. Men det går himla fort nu och det är svårt att veta vad som kommer att hända framöver, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg enligt Privata Affärer

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tror att bostadspriserna kommer att hålla emot hyggligt även framöver.

– Dels kommer bostadsmarknaden att styras av vad som händer på arbetsmarknaden och i förlängningen hushållens betalningskapacitet. Dels kommer den att påverkas av vad som händer på börsen. Om börserna faller ökar försiktigheten och oron. Och förmodligen kommer vi att få se vissa nedgångar, men om vi får ett U-scenario kommer bostadsmarknaden inte att påverkas särskilt mycket.

Med ett U-format scenario menar SEB en inledande, brant nedgång och en gradvis återhämtning efter första halvåret.

Andreas Wallström, chefsekonom på Swedbank, tror på ett liknande scenario – en stabilisering efter sommaren. Men han tror att även uppgången kan bli brant.

– När uppgången kommer – en uppgång som dessutom får extra skjuts av stimulanspaket från regeringar och centralbanker – kan den bli stark.

I likhet med Robert Bergqvist tror Andreas Wallström att bostadspriserna kommer att vara ganska opåverkade av krisen.

– En av de absolut viktigaste variablerna för bostadspriser är bolåneräntor, och om något kommer den här krisen att hålla nere räntorna som redan är låga. Det kommer att stötta prisutvecklingen.

Flera bedömare tror att svenska Riksbanken kan tvingas gå tillbaka till en minusränta efter att i december ha höjt den till noll. I söndags kväll kom också beskedet att amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan för andra gången i mars. Denna gång med en procentenhet till ett intervall mellan 0 och 0,25 procent.

Andreas Wallström menar också att börsraset inte kommer att ha särskilt stor påverkan på priserna.

– Det är faktiskt ingen avgörande variabel. För 20 år sedan gick börsen ned med två tredjedelar. Under den perioden fortsatte svenska bostadspriser att stiga. Det som framför allt styr bostadsmarknaden är vad det kostar att bo.

Kan en stigande arbetslöshet påverka priserna?

– Vi har redan idag en stigande arbetslöshet och den uppgången kommer mest sannolikt att accentueras av coronakrisen. Men jag skulle ändå beskriva situationen på arbetsmarknaden som förhållandevis stark. För även om arbetslösheten stiger lite så har vi fortfarande en sysselsättningsuppgång, säger Andreas Wallström och fortsätter:

– Uppgången i arbetslösheten kommer att bero på att de som kommer in på arbetsmarknaden – nyutexaminerade ungdomar och nyanlända invandrare – kommer att få svårare att få jobb. Det kommer att ta längre tid. Men vad jag vet så ser ingen framför sig en bredare uppgång i arbetslösheten. Å andra sidan beror det av hur djup och långvarig krisen blir.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.