Stark start för bostadsmarknaden 2020

Bostadsrättspriserna steg i januari och Fastighetsbyrån märker av en stark efterfrågan och ökad försäljningstakt.

Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i januari jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, varit oförändrade jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 6 procent samtidigt som villapriserna stigit 6 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För januari innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för november-januari jämförs med motsvarande viktade medelvärde för oktober-december. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med augusti-oktober.

Mäklarstatistik noterar att årstakten fortsätter att växla upp och nu uppgår till 6 procent för både bostadsrätter och villor. De konstaterar också att det såldes 10 procent fler bostäder i januari i år än samma månad i fjol, där huvuddelen av ökningen består av bostadsrätter.

Fastighetsmäklaren Bjurfors talar om en ”rivstart” för bostadsmarknaden 2020.

”Sedan snart ett år tillbaka råder högtryck på bostadsmarknaden, men frågan är om inte köparna nu har lagt i ytterligare en växel. Vi har fullt hus på många visningar och det blir allt oftare budgivningar. Störst är rusningen till bostäder på riktigt attraktiva adresser i Stockholms innerstad. Där står kunderna mer eller mindre i kö”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm, i en kommentar.

Han spår också att 2020 mycket väl kan komma att överträffa 2019 års prisuppgång om 5 procent för bostadsrätter och villor.

”Förutsättningarna för fortsatta uppgångar är mycket goda. Riksbanken prognostiserar nollränta i minst två år framåt, säljarna har fått det där viktiga psykologiska övertaget och den inbromsade byggtakten börjar slå igenom på antalet bostäder som färdigställs”, säger Fredrik Kullman.

Fastighetsbyrån märker av en stark efterfrågan och ökad försäljningstakt i januari.

”Antal försäljningar i början av året ligger på en hög nivå, framförallt i Stockholmsområdet, och om tendensen håller i sig så kommer det förmodligen leda till prisökningar framöver. Låga räntor och stabila förhållanden på leder till minskad osäkerhet och ökad vilja att göra bostadsaffärer”, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger att en stark avslutning på fjolåret gjort att färre bostäder återpublicerats efter årsskiftet. Detta har tillsammans med ett mindre överskott av nyproduktion gjort att utbudet ökat mindre än brukligt nu i januari.

”Detta har givit oss en stark start på året”, säger han.

Erik Olsson Fastighetsförmedling säljer runt 15 procent av bostäderna i Stockholm före visning och 19 procent i Göteborg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets