Nordea: Bostadspriserna kommer falla upp till 10%

I och med de högre räntorna väntas bland annat fallande bostadspriser och ett kraftigt fallande bostadsbyggande, skriver Nordea i sin senaste konjunkturprognos.
hyra ut Skellefteå
Foto: Henrik Montgomery / TT och Tomas Oneborg / SvD / TT

Trots att läget i den svenska ekonomin är det starkaste på många år så tar hög inflation och snabba räntehöjningar kraft av konjunkturen. Det skriver Nordea i sin senaste konjunkturprognos.

Den höga inflationen påverkar hushållens köpkraft negativt och stämningsläget hos hushållen blir allt mer dystert, på grund av prisökningar och det säkerhetspolitiska läget. Dock finns viss motståndskraft i att hushållen efter de senaste årens höga sparande har en stark ekonomisk ställning. Det som främst väntas påverka köplusten är dock bostadsmarknaden, skriver Nordea.

Enligt Nordeas prognos kommer bostadspriserna börja sjunka under andra halvåret i år på grund av de stigande räntorna. Dessutom menar banken att utbudet av bostäder är omfattande, med 64 000 påbörjade bostadsbyggen under 2021, vilka till stor del färdigställs i år.

Hushållens boprisförväntningar faller kraftigt

”Bostadspriserna faller som mest med cirka 10% från toppen tidigare i år. Den svaga börsutvecklingen är inte avgörande men tynger även det såväl bostadspriserna som konsumtionen”, skriver banken.

Samtidigt som hushållens efterfrågan väntas stanna av väntas också bostadsbyggandet minska kraftigt.

”Under 2021 lyfte byggandet av nya bostäder BNP-tillväxten med cirka 0,5 procentenheter men bedöms bli ett lika stort sänke nästa år”, skriver de.

Dock ses vissa delar i ekonomin balansera den svaga utvecklingen av konsumtionen och bostadsbyggandet. Valåret 2022 bjuder på en expansiv finanspolitik, med injektioner på 140 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet