Fastighetsmiljardärens family office ska köpa bank och verkstad: ”Allokera bättre”

Åtskilliga miljarder påverkas när Rutger Arnhults ägarbolag M2 Asset Management svidar om från fastighetsfokus till family office. I en intervju med Affärsvärlden berättar M2:s VD Jakob Mörndal om hur omdaningen går, vad som just nu bakbinder M2 och sektorerna man vill satsa på framöver. "Att bygga upp en obligationsportfölj görs inte över en natt", säger Mörndal till Afv.
Fastighetsmiljardärens family office ska köpa bank och verkstad: ”Allokera bättre” - Jakob Mörndal och Rutger Arnhult, M2 Asset Management
Rutger Arnhults ägarbolag M2 Asset Management omstöps från fastighetsbolag till family office. För Afv berättar VD Jakob Mörndal (till vänster) om sektorerna man vill investera i framöver.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat att miljardären Rutger Arnhults ägarbolag M2 Asset Management är i full gång med att stöpa om fastighetsbolaget till ett family office.

“M2 har i huvudsak ägt fastigheter under namnet M2-gruppen. Vi har beskrivit oss som ett fastighetsbolag och lejonparten av våra anställda har nog också beskrivit det som att de arbetar på ett fastighetsbolag”, säger M2:s VD Jakob Mörndal till Afv och fortsätter:

“I och med att vi har sålt våra direktägda fastigheter har vi frigjort likviditet och återbetalt skuld, och omdanat bolaget till att bli mer av ett traditionellt family office, där vi primärt arbetar med fokus på värdepappersportföljen”.

Planen: Aktier och obligationer

Rutger Arnhult, och M2 Asset Management, äger för närvarande aktier till ett värde av 10 miljarder kronor, enligt ägartjänsten Holdings. Planen är att diversifiera innehaven på ett sätt man inte gjort tidigare.

“Det skapar både möjligheter och utmaningar. Hur man ska tänka kring diversifiering i portföljerna och hur aktiv man ska vara i de underliggande innehaven. Det blir en annan typ av frågeställningar som kommer vara relevanta för oss framöver jämfört med vad som gäller i ett traditionellt fastighetsbolag”, säger Mörndal.

Han betonar dock att M2 inte har för avsikt att minska ägandet i deras största innehav Corem.

Jakob Mörndal, VD på M2 Asset Management.

Hur kommer ni agera? 

“Vi har redan ett antal aktiva uppdrag i olika styrelser och det kommer vi säkert hålla fast vid. Vi kanske kommer utöka antalet uppdrag. Traditionellt, om man tänker hur family offices fungerar, har man ofta skapat dem utifrån en idé om att man vill diversifiera risk genom att sprida tillgångar. Vi kan tänka oss att titta på att äga tillgångar i andra valutor. Eller att bygga upp en obligationsportfölj, men det är inget som görs över en natt”.

Obligationsportfölj, är det alltså något ni planerar för? 

“Ja, vi äger lite obligationer redan idag. Men jag tror absolut man kan addera obligationer på balansräkningen. Det är ett sätt att få både diversifiering och ett stabilt flöde.”

13 största innehaven för M2 Asset Management

Bolag Kapital Röster Värde (MSEK) Portföljandel
1 Corem Property Group 44,8% 45,7% 5 252 52,4%
2 Wästbygg Gruppen 52,4% 47,5% 802 8,0%
3 Swedbank 0,2% 0,2% 502 5,0%
4 Logistea 12,7% 12,5% 450 4,5%
5 Devyser Diagnostics 24,2% 24,2% 398 3,9%
6 KMC Properties 10,2% 10,2% 307 3,0%
7 Aros Bostadsutveckling 6,2% 5,3% 282 2,8%
8 BEWi 4,7% 4,7% 245 2,4%
9 KlaraBo 7,8% 3,7% 203 2,0%
10 Sagax 0,1% 0,1% 197 1,9%
11 Nordea Bank 0,0% 0,0% 131 1,3%
12 Meds Apotek 17,1% 17,1% 130 1,3%
13 Northmill Group 5,4% 5,4% 107 1,0%

Källa: Holdings

Haken: Bakbundna av förfall

På sistone har M2 investerat en del i banksektorn, däribland har man ett större innehav i Swedbank som i skrivande stund värderas till en halv miljard.

Rutger Arnhult
Just nu äger Rutger Arnhult och M2 Asset Management aktier till ett värde av 500 Mkr i Swedbank. Framöver planerar man att köpa mer av verkstad, enligt M2:s VD Jakob Mörndal. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

“Jag tror att vi kommer köpa mer av både verkstad och bank, men också andra sektorer. Det skulle inte förvåna mig om vi också börjar köpa lite mer tillgångar i euro och dollar så att vi inte bara har tillgångar i SEK”, säger Mörndal.

Hur vill ni att fördelningen i portföljen ska se ut procentuellt när det kommer till fastighetsinnehaven?

“Jag tror vi kommer vara överviktade i fastigheter och sedan kan det säkert förändras beroende på vilka möjligheter man ser. Men fastigheter är fortfarande vår kärnkunskap”.

Just nu utgör era ”övriga investeringar” 23% av ert samlade innehav?

“Det finns två obligationer i M2 med ett krav om att 75% av tillgångsmassan ska vara mot bygg och fastighet. Så under tiden som vi har de obligationerna är vi inte fria att göra om portföljen hur vi vill”, säger han.

De obligationerna löper till januari 2025 och februari 2026.

“Det kan säkert vara möjligt att ha en dialog med obligationsägarna om att vi vill ha en annan fördelning, men vi har inte sett någon anledning till att ta initiativ till en sådan diskussion”.

Inga planer på omförhandling

Hur planerar ni att göra med obligationsförfallet i januari 2025? Kommer ni avyttra aktier eller fastigheter, alternativt omförhandla?

“Vi har absolut ingen plan på att kalla till omförhandling. Vår utgångspunkt är att vi ska lösa obligationen. Vi har avyttrat ganska mycket fastigheter under året, och känner oss trygga med det förfallet. Det blir att återbetala skuld och minska belåningen.”

När tror du att ni är klara med omdaningen till family office?

“Det tar ju tid att justera sin position i vissa aktier, inte minst beroende på hur likviditeten i enskilda aktier är. Jag tänker att vi ganska snart är klara med att att komma bort från att inte jobba med direktägda fastigheter. Det är vi nog klara med i slutet av året.”

“Men hur allt kommer se ut organisatoriskt och portföljen framåt. Jag vet inte om man kan säga att vi kommer bli klara. Vi kommer hela tiden ta steg för att allokera bättre och bättre. Eller i alla fall annorlunda från idag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF