Günther Mårder: Så investerar jag på fem års sikt – om jag bara får välja en sektor

Efter nästan ett decennium som VD på Företagarna lämnar Günther Mårder sitt uppdrag i höst. För Affärsvärlden berättar han om höjdpunkterna som VD, läget i ekonomin och hur han tror att börsen kommer utveckla sig.  Sparprofilen berättar också om: 
✓ Vilken sektor på Stockholmsbörsen han tror mest på 
✓ Vilken miljardär han har störst respekt för
✓ När han tror att Riksbanken sänker räntan
Günther Mårder: Så investerar jag på fem års sikt – om jag bara får välja en sektor -
Günther Mårder, avgående VD på Företagarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varför slutar du?

“När man jobbar med entreprenörer dagarna i ända så kliar det ju i fingrarna. Jag är ju i grunden en entreprenör själv, har startat upp bolag och varit investerare i hela mitt liv. Det är klart att jag kommer att vilja kasta mig in i olika typer av entreprenörsledda verksamheter. Jag vill ut och testa vingarna. Det kan vara i en operativ ledande befattning också, men det ska vara i ett entreprenöriellt bolag. När jag började var det för att göra Företagarna större, nu har jag gjort det större och suttit längre än någon annan. Jag vill inte bli utburen heller, det är ju risken också att man blir cementerad. Att kunna gå i en uppåtgående trend är mycket roligare och sen hoppas jag förstås att det inte blir någon topp här.”

Hur skulle du sammanfatta åren som du har varit som ledare på Företagarna?

“Inledningsvis så var jag galet nervös över vad jag hade kastat mig över. Men så tittade jag på organisationen. Den blödde kraftigt. Vi hade gjort 70 miljoner i underskott, medlemstalet föll brant. Men samtidigt när man ser den utvecklingen så fattar man också att det inte är förenat med så höga risker. För det är ingen som förväntar sig att det här kommer att vända. Men om du själv tror att du kan vända det så finns det en otrolig uppsida att lyckas”, säger Günther Mårder och fortsätter:

“Jag gick in i en sann #sparadkrona-anda de första åren. Och det blev ganska tråkigt kan man säga, att börja med att ta bort var fjärde kostnadskrona. Vi genererade positivt resultat redan efter ett halvår.”

Günther Mårder

Gör: Avgående VD för Företagarna.

Innehav: BTS Group, Irisity, Micro Systemation, Ratos, RaySearch Labratories, TopRight Nordic, Spotlight.

Hur är läget för företagen i Sverige idag med tanke på elpriser, inflation och kronkurs?

“Jag skulle lyfta upp en annan faktor som är den jobbigaste: hushållens krympande konsumtionsmöjligheter till följd av alla de här sakerna. Det som lagts på trevliga men inte nödvändiga varor och tjänster som till exempel besöket på den halvbra restaurangen, nöjesresan och köksrenoveringen. Det är med kirurgisk precision en kris som träffar de som är 25-40 år, kommit ut på arbetsmarknaden och har bildat familj, är högutbildade och är högavlönade i grunden. Men de har belånat sig hårt. Och på många sätt så är det också småföretagare som står på andra sidan och levererar salongsbesöket eller restaurangupplevelsen, de ser väldigt mörkt på tillvaron. Sen har vi en grupp av företagare som säljer på en global marknad, de tar marknadsandelar på grund av den svaga svenska kronan i kombination med lägre energipriser än i övriga Europa.”

Hur tror du börsen kommer utveckla sig framåt?

“Väldigt tudelat. Titta på senaste tiden så är det skakigheterna i bankerna, många tar stryk av den oro som råder på finansmarknaden. Sen har vi fastighetssektorn där de flesta bolagen handlas till 40% rabatt mot eget kapital. Då får man retoriskt ställa sig frågan: Förväntar jag mig negativa förvaltningsresultat och nedskrivningar framåt? Jag skulle tro att i de flesta fall kommer fastighetsbolagen att kunna balansera kostnadsökningarna genom de automatiska indexhöjningarna. Detta i kombination med att det blir nedskrivningar med kanske runt 10-20%”, säger Günther Mårder och fortsätter:

“Det brukar alltid finnas en tröghet både i att kräma ut den sista kronan i värdering och det brukar finnas en tröghet i att värdera ner den till den lägsta kronan. För att du vill inte ha en slagighet i hur du värderar tillgångarna, allra trögast av dem alla är Fredrik Lundberg om vi tittar på Hufvudstaden. Han är jätteförsiktig när han skriver upp och ner värdena.”

“Så skulle jag bara ta en sektor och investera i för de kommande fem åren så skulle jag blicka åt fastighetssektorn och försöka sortera ut de värsta riskobjekten. Det är de som har mycket obligationsfinansiering med förfall under 2023 och 2024 och har utmaningar med refinansieringen. Eftersom jag inte har tid att sätta mig in alla bolag just nu skulle jag köpa en korg av fastighetsbolag, kanske även fastighetsfonder. Om man vill ha ledtråd så kan man bara titta på price to book eller pris genom eget kapital. De som har lägst price to book har högst andel obligationsfinansiering.”

Günther Mårder är den VD på Företagarna som suttit längst tid på sin post,.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Affärsvärlden hårdbevakar i samarbete med Forbes de svenska dollarmiljardärerna. När Günther Mårder får frågan om hur han skulle agera idag om har var just dollarmiljardär, blir svaret:

“Först skulle jag fundera över framtida generationer. Jag tror väldigt lite på att lämna över en finansiell förmögenhet, var och en mår bra av att få bygga upp sitt eget. Jag skulle investera pengar i att ge mina barn lite bättre förutsättningar för att kunna få kunskaper, kontaktnät och möjlighet att kunna starta bolag och förverkliga idéer. Sen skulle jag behålla torrt krut för att kunna vara med vid en större omskakning på den finansiella marknaden, för vi kommer få se ytterligare turbulens”, säger han och fortsätter:

“Min bedömning är att vi kanske får en första räntesänkning från Riksbanken innan året är slut. Räntehöjningarna slår så pass hårt mot hushållens konsumtion att effekterna blir kraftfullare än vad man har befarat. Det kommer ytterligare statistik under hösten som leder till att man i slutet av året eller i inledningen av 2024 gör en första 0,25-sänkning. Då blir det ett glädjefnatt på alla de bolag som är tillgångstunga. Jag skulle också titta på smålistorna och leta efter bolag med spännande teknik eller forskningsresultat med potential att bli en kommersiell framgång. Dollarmiljardärer känner ju också varandra så de skulle kunna gå ihop och investera i bolag. Jag skulle också titta på fastighetsbolagen som har mycket obligationsfinansiering och erbjuda mig att ta över obligationslånen men med en riktad emission.”

Sverige har ett 40-tal dollarmiljardärer. Är det bra för Sverige att ha många dollarmiljardärer?

“Ja, vi skulle må bra med att ha 100-200 till. Det finns inget dåligt med att kunna skapa stora förmögenheter, däremot så ska man ha ett system som möjliggör att fler kan ta sig dit. Det är väldigt få som får det sämre på grund av att någon annan får det bättre. Det kan uppfattas ibland som att det är lite lotteri. Men bakom lotteriet finns det oftast väldigt mycket risktagande förknippat med att nå den toppen”, säger Günther Mårder och fortsätter:

“En av de miljardärer som jag hyser störst respekt för är Sven-Olof Johansson. Han var nere för räkning och väljer att kämpa sig tillbaka. Det är en utpräglad fighter-instinkt. Men många gånger ser vi inte listan som finns av alla som hade kunnat vara dollarmiljardärer men som har misslyckats längs vägen. Egentligen ska man fundera över alla som hade kunnat stå på listan för det här är resultatet av det lilla nålsögat som faktiskt lyckades ta sig ut på andra sidan med en ekonomisk framgång”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer