Intervju Investeraren
Lancelot-förvaltaren satsar på spel: ”Dubblingspotential i Asmodee”
I börsturbulensen har han också tagit in ett råvarubolag och ser "stor potentiell uppsida" i två läkemedelsbolag.

Erik Bertilsson får tänka efter en stund på frågan om det varit några rapportskrällar hittills bland innehaven.
Att Bonesupport föll drygt 5% på beskedet om VD-byte är inget att ringa hem om för den som har 40% av portföljen i medicin- och bioteknik.
Det benstärkande läkemedelsbolaget är inte heller i den absoluta portföljtoppen längre, trots en nylig ökning.
Spel i topp
Lars Wingefors spelbolag Embracer och avknoppningen Asmodee innehar numera första och andra plats i Lancelot Sverige.
I börsturbulensen fyllde förvaltaren på i de båda spelbolagen som nu utgör 25% av fonden. Och allra störst är brädspelsbolaget.
“Jag har alltid gillat Asmodee, men det har blivit ett tydligare investeringscase nu som eget bolag”, säger Erik Bertilsson.
Tror på kort
Han beskriver ingående vad det är han gillar med bolaget, som dominerar den europeiska marknaden när det gäller distribution av sällskapsspel. Bland storsäljarna finns Hitster, Catan, Sequence och Ticket to Ride.
“Ett riktigt välskött bolag med lång framgångsrik historik. Tillväxten har varit stark, både organiskt och via förvärv. Framförallt tror jag att deras samlarkortspel kommer att gå väldigt starkt framöver.”

Högmarginalprodukt
Samlarkort är en stor del av Asmodee, som bland annat har rättigheterna för de populära Pokémonkorten i Europa. Nyligen lanserades också ett eget samlarkortspel baserat på Star Wars.
Kortspelen är högmarginalprodukter som kommer att bidra bra till vinsttillväxten, menar förvaltaren. Som eget bolag finns också en balansräkning som öppnar för förvärv igen.
“Jag ser möjlighet till tvåsiffrig tillväxt under lång tid framöver. Det här är kanske det bästa konsumentbolaget på Stockholmsbörsen”, säger Bertilsson.
Lancelot Sverige
Förvaltare: Erik Bertilsson
Förvaltat kapital: 2 miljarder kronor
Utveckling: I år +6%, 1 år +21%, 3 år +76%
Tio största innehaven: Asmodee, Embracer, Camurus, Bonesupport, Vimian, Alimak, Surgical Science, Medicover, Trelleborg, Rusta
Förvaltningsavgift: 1,89% (1,3% förvaltningsavgift + en prestationsbaserad avgift på 20%)
Dubblingspotential
Marknaden verkar inte ha riktigt samma syn. Sedan avknoppningen från Embracer i februari är aktien upp knappa 5%.
“Det kommer att ta lite tid, men i takt med att folk lär känna bolaget och förstår det, så kommer det att avspegla sig i värderingen.”
Bertilsson jämför med Alleimas spin-off från Sandvik.
“Det startade ganska svagt, men efter ungefär ett år hade aktien dubblats. På sikt ser jag dubblingspotential här också.”

Hjälmar och aluminium
Nyligen ökade Bertilsson innehavet i hjälmtillverkaren Mips. Ett bolag han ägt i omgångar och som rasade på tulloro i samband med Q1-rapporten.
“De har haft en tuff marknad de senaste åren men börjar komma tillbaka till fin tillväxt igen. Både sport- och säkerhetsdelen växer bra från tidigare låga nivåer. Tullarna har skapat en kortsiktig osäkerhet, men det är ett intressant bolag.”
Ett helt nytt innehav är aluminiumbolaget Gränges, som Bertilsson menar är ett välskött bolag med väldigt låg värdering. Efter de senaste årens investeringar i ny fabrikskapacitet spår han att investeringsbehovet kommer att gå ner kraftigt.
“De står inför perioder av väldigt starka kassaflöden och bolaget är nog inte fullt så känsligt för tullar som marknaden tror. Givet att de har mycket lokal produktion i USA så står de väl rustade.”

Ingen tulloro
Trots Trumps hot om läkemedelstullar är Bertilsson inte orolig för den medicintunga delen av portföljen.
“Jag tror inte det kommer att vara en jättestor påverkan. Antingen för att bolagen har produktion i USA eller för att det är ett väldigt lågt för tullningsvärde.”
Att flera av bolagen adresserar ett viktigt behov är ett ytterligare skydd menar Bertilsson, då det gör det svårt att göra allt för stora regeländringar.
Underskattad benstärkare
Bonesupport, som numera är fjärde största innehavet, har varit en framgångsrik investering med en avkastning på +920%. Aktien är ner drygt 20% i år, men Bertilsson menar att marknaden underskattar bolaget.
“De är fortfarande bara i början på en lång period av väldigt stark tillväxt. Nya segment som höftrevisioner, ryggrad och benskörhet kommer att kunna bidra på sikt.”
Bertilsson ser också potential för den nya VD:n Torbjörn Sköld att utforska nya geografier, som Japan och Frankrike där bolaget inte finns idag.

Avgörande studie
Läkemedelsbolaget Camurus väntas redovisa ett rejält vinstlyft i Q1-rapporten som släpps nästa vecka. Förvaltaren hoppas på en fortsatt hög tillväxt i både USA och Europa.
“Det finns jättemycket kvar att ta i båda marknaderna för deras produkter mot opioidberoende. Trump har också varit tydlig med att det inte ska bli några nedskärningar i Medicaid inom området.”
Flera studier pågår också för nya läkemedelskandidater. Det allra viktigaste beskedet, enligt Bertilsson, väntas nästa år.
“Det är en cancerbehandling mot neuroendokrina tumörer. Ett positivt utfall skulle kunna ge ett väldigt stort värde.”
Svårt att begripa
Men även vid positiva utfall kan marknaden reagera negativt. Nyligen föll Bioarctic på EU-godkännande av deras läkemedel mot Alzheimer.
“Det är svårt att begripa hur den där aktien handlas. De har tagit den första produkten till marknaden som fungerar och deras licenspartner växer försäljningen, även om det gått långsammare än väntat.”
Att det snart går att diagnosticera Alzheimer med blodprov istället för magnetröntgen, ger ytterligare försäljningspotential menar Bertilsson.
Uppsida med låg risk
“Ännu mer spännande är deras forskningspipeline. Sett till det så är bolaget väldigt lågt värderat, med en stark kassa och inget finansieringsbehov. Det finns en stor potentiell uppsida, till förhållandevis låg risk för den här typen av bolag.”

En röd plump i Bertilssons medicinjournal är Sedana Medical. I slutet av mars rasade aktien rejält, efter en studie som gjordes på ett konkurrerande preparat för nedsövning.
Veckans Q1-rapport fick aktien att vakna till och sedan bottennoteringen i april är den upp 83%.
“Rapporten var bra med 15% underliggande tillväxt. Ledningen var tydliga med att de inte sett någon negativ effekt från kunderna sedan studien publicerades.”
Jobbigt att äga
“Många saker har krävt förklaring från bolaget, vilket gjort det jobbigt att vara aktieägare. Om deras kommande studier visar bra resultat så är det väldigt bra risk-reward här. Det är upp till bevis”, säger förvaltaren.
Trots att spelbolaget Embracer inte heller varit någon dans på rosor för aktieägarna, är det en av rapporterna som Erik Bertilsson ser mest fram emot.
“20% av börsvärdet är kassa, pipelinen ser bättre ut än tidigare och de har många tillgångar som börsen inte uppskattar fullt ut. Jag skulle inte bli förvånad om det kommer att ske ytterligare någon försäljning i år. Aktien är fruktansvärt lågt värderad och verkligen inte inne i värmen. Jag tror att framtiden är ljus.”
LÄS MER:
Asmodee: Ett kort att satsa på?
Aktiemäklaren om vinnare och förlorare i tullkriget: ”Embracer är för billigt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer