Prisade förvaltaren köper fastighetsaktier: ”Kommer återhämta sig på bred front”

Cliens-förvaltaren Carl Sundblad har slagit index varje år sedan hans småbolagsfond startade. Nu berättar han varför han tagit rygg på Roger Akelius i Castellum – och vilka fler fastighetsaktier han passat på att köpa i sommar. ”När vi börjar se räntesänkningar på horisonten kommer fastighetssektorn att återhämta sig på bred front”, säger han. Sundblad ger också sin syn på:
✓ Vad investerare ska undvika just nu
✓ Bolagen som vinner på den svaga kronan: Varför utländskt kapital flyr Sverige och varför det troligen kommer tillbaka
✓ När det sura humöret på börsen går över
Prisade förvaltaren köper fastighetsaktier: ”Kommer återhämta sig på bred front” - Carl Sundblad
Carl Sundblad. Foto: Cliens

Större delen av årets börsuppgång raderades ut av en svagare sommarbörs. Nu noterar Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, en smärre uppgång om drygt 2%, när den i början av året som mest var upp 11%.

I våras såg marknaden fram emot en höst präglad av räntesänkningar. Men stark arbetsmarknads- och konjunkturstatistik från särskilt USA har visat på en robustare ekonomi än marknaden trott, konstaterar Cliens småbolagsförvaltare Carl Sundblad. Detta har lagt sordin på börs-stämningen.

“Tidsplanen för räntesänkningarna har, som det ser ut nu, skjutits fram med nästan ett år. Det har lett till en rejäl omprisning på börsen under sommaren”, säger förvaltaren.

Carl Sundblad passade under sommaren på att öka exponeringen mot fastigheter, en sektor som varit hårt pressad i spåren av räntehöjningar som tryckts ut på löpande band. Castellum är ett av bolagen med framtiden för sig, enligt förvaltaren. Innehavet är numera fondens femte största.

“Castellum gjorde en emission och där var vi med. Tack vare emissionen är bolaget kanske bättre rustat än de sektorkollegor som inte valt att ta in kapital.”

Carl Sundblad förvaltar Cliens Småbolag.
Carl Sundblad förvaltar Cliens Småbolag. Foto: Tobias Ohls

Carl Sundblad betonar att fastighetsbolagen kommer att öka sina hyresintäkter framåt.

“När vi väl börjar se räntesänkningar på horisonten kommer fastighetssektorn att se mer intressant ut och börja återhämta sig på bred front. Men där är vi ännu inte.”

Småbolagsfonden har också passat på att utöka positionerna i Balder och Sagax, där finansieringsrisken bedöms vara mer hanterbar än för de fastighetsbolag med ett större beroende av obligationsmarknaden.

HAR ÖKAT I SECTRA

Sectra och HMS Networks är två andra bolag som förvaltaren ökat positionen i. Gemensamt för bolagen är att de har en större del av intäkterna i annan valuta än den svaga, svenska kronan medan kostnaderna däremot är i kronor. Ett slag slås också för AAK som anses vara en vinnare på den svaga kronan. Fettbolaget är för tillfället det största innehavet i fonden och utgör strax över 4%. AAK har vuxit starkt och lyckats exekvera på sin strategi, nämner förvaltaren.

AAK är kanske ett aningen mindre uppmärksammat bolag trots sin storlek. Håller du med om det och är det bra eller dåligt?

“Jag gillar bolag som är lite tråkiga och förbisedda. Framför allt gillar jag när bolag är förutsägbara i det de gör. Att det skulle vara mindre uppmärksammat är inget som hindrar mig, jag skulle snarare vara mer bekymrad om bolagen var väldigt omskrivna.”

Carl Sundblad har i samband med en volatilare marknad sökt sig mer mot ocykliska bolag, som kylgrossisten Beijer Ref.

“Bolaget är billigare nu än vad det varit på ganska många år. Beijer Ref säljer köldmedier och underhåller kylanläggningar och det är ju något samhället har ett konstant behov av. Temperaturen i frysen hos livsmedelsbutiker eller restauranger sänks inte bara för att du har lite lägre omsättning under en period.”

Ända sedan fonden Cliens Småbolag startades 2016, har Carl Sundblad varje år lyckats slå jämförelseindexet CSRX. Morningstar har utsett Cliens Småbolag till bästa svenska småbolagsfond 2022 och 2023.

Vad undviker du just nu?

“I och med att räntesänkningarna knuffats fram kommer det tyvärr bli klart jobbigare för den svenska konsumenten i och med att vi är så pass räntekänsliga som vi är. Det mesta som har med svensk konsumtion att göra tror jag man ska vara försiktig med. Det gäller också bostadsmarknaden och kapitalvaror, som förmodligen kommer vara ganska svagt. Det kommer att byggas mindre de kommande åren.”

“Det är precis vad vi vill se”

Lejonparten av börsbolagen har nu bekänt färg för det andra kvartalet. På det stora hela sågs ingen större katastrof, enligt förvaltaren, men rapportreaktionerna har varit kraftiga i de fall bolagen kommit i linje med eller strax under analytikernas förväntningar.

“Det har nog att göra med att marknaden hade sprungit lite före. Många aktier hade gått bra inför rapportsäsongen”, säger Carl Sundblad och tillägger:

“Vi ser nu tydligt att effekten av bolagens prishöjningar som genomförts det senaste året börjar avta, och det är precis vad vi vill se. Alltså att vi får en mer normaliserad prisbild som kan trycka tillbaka inflationen.”

Framöver kommer marknadens fokus att riktas mer mot konjunkturbilden och var vinsterna bottnar för denna gång, tror förvaltaren. De flesta prognoser tyder på att det kommer att hända kring första halvåret 2024.

“Det stärker ‘caset’ för att vi någon gång under den perioden också kommer få se de första räntesänkningarna.”

Namn: Carl Sundblad
Förvaltar: Cliens Småbolag och Cliens Microcap
Total AUM: Cirka 19 miljarder kronor (båda fonderna)
Investeringsprocedur: 10/10/15-metoden. Bolaget ska helst ha 10% omsättningstillväxt, 10% rörelsemarginal och 15% avkastning på eget kapital
Utmärkelser: Bästa svenska småbolagsfonden 2022 och 2023 av Morningstar

Kommer ränteläget att vara avgörande för börsens riktning härifrån?

“Vi befinner oss i en period av flera orosmoment samtidigt. När det bara handlar om en typ av oro är det mycket enklare för börsen att hantera, för då prisas det snabbt in och sedan går marknaden vidare. Numera är det flera saker vi oroar oss för – räntehöjningar, inflation och en svagare konjunktur.”

Han fortsätter:

“Det här är lite motverkande kärl och på sikt kommer de att ta ut varandra. Någon av dem kommer att ge vika och då har vi bara en sak att oroas över. Då kommer det att bli ett bättre börsklimat.”

Den svagare svenska kronan kommer också på tal som en påverkansfaktor.

Kronförsvagningen verkar vara en delorsak till att utländskt kapital strömmar bort från den svenska marknaden, vilket kan ha pressat aktiekurserna. Vad tänker du om det?

“Så är det säkert och det har nog till viss del skett. Men så har det varit i alla tider. När det är turbulent i marknaden tenderar man att fokusera på kärnverksamheten och för många europeiska och amerikanska investerare är Norden inte en kärnmarknad. Vi har under en tid sett att det utländska ägandet minskat och det har säkert satt viss press på kronan. Det utländska ägandet befinner sig troligen i det nedre intervallet nu av hur det brukar se ut. Det talar för att investerarna någon gång kanske ska komma tillbaka när de ser större potential för nordiska aktier”, säger Carl Sundblad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Kareby Finans