Intervju Skagen Fonder
”Uppsidan ska vara minst 50%”

Du förvaltar den värdefokuserade fonden Skagen Focus tillsammans med David Harris och Jakob Rikwide. Hur definierar ni värde?
”I vår mening handlar det om att finna undervärderade bolag som handlas till en substantiell rabatt till vårt motiverade värde, av rätt anledning. I vår värderingsmodell är definitionen av undervärderat minst 50% uppsida i aktien på 2-3 års sikt på en normaliserad eller stadigvarande intjäning. Vi har möjlighet att investera i alla geografier, sektorer och bolagsstorlekar, men vi fokuserar på små- och medelstora bolag.”
Det känns som att det är lätt att fastna i vissa sektorer när man letar värde på börsen. Finns det några branscher ni försöker undvika när ni letar bolag?
”Vi försöker inte vara svartvita när vi letar nya potentiella innehav, utan vi tycker att allt kan vara intressant givet rätt prislapp. Så vi rör oss i alla sektorer och geografier, men det är klart att allt går i cykler.”
Värdeinvesteringar generellt har varit inne i en dålig cykel rätt länge relativt tillväxtbolagen.
JONAS EDHOLM
Förvaltar: Skagen Focus
Förvaltat kapital: 1,6 miljarder SEK
Utveckling i år: 18,4%
Utveckling tre senaste åren: 26,9%
Avgift: 1,6%
”Ja, den globala aktiemarknaden är fortfarande extremt polariserad och den relativt bättre utvecklingen för värdebolag det senaste halvåret syns knappt om man studerar en graf med längre historik. Vi tror att rotationspotentialen är fortsatt stor till förmån för värdebolag i och med den extrema startpunkten samt på grund av flera andra fundamentala faktorer som nu faller på plats. Denna cykel började med centralbankers introduktion av så kallad QE efter finanskrisen 2010 vilket har drivit avkastningskraven till rekordlåga nivåer. Detta har sammanfallit med framväxten av monopolliknande bolag inom primärt teknologisektorn vilket nu skapat en oroväckande koncentration och ensidighet i globala aktieindex vilket många kanske inte är medvetna om. Den nuvarande miljön med stigande råvarupriser och generellt högre kostnadsbild för flera sektorer skapar potentiellt en mer inflationsdriven investeringsmiljö. Detta i kombination med andra faktorer skapar en grogrund för ett skifte i globala aktiemarknader.”
Men ni verkar göra helt tvärtom?
”Ja, det är en viktig del i vår investeringsprocess att tänka ’mot strömmen’ och att identifiera ignorerade och opopulära bolag som är för billiga, av rätt anledning. Det finns förstås intressanta bolag inom teknologisektorn men på grund av de högre värderingarna har det varit svårt för oss att etablera positioner där, vilket dock inte utesluter framtida positioner om prislappen blir mer rimlig. Vi har funnit bättre värden i andra sektorer såsom råvaror, speciellt inom koppar och guld.”
Kopparbolaget Ivanhoe Mines är fondens största innehav. Varför?
”Kanadensiska Ivanhoe Mines är ägare till en av världens största kopparfyndigheter. De har ännu inte börjat producera, men handlar till en väldigt intressant rabatt relativt andra listade kopparbolag. De större, mer etablerade bolagen värderas till 2000 dollar/ton, men i Ivanhoe är samma värdering 350 dollar/ton. Det är en oförtjänad rabatt, vi tror att den kommer reduceras när bolaget levererar sin första koppar i mitten av 2021.”
Nästan 25% av fonden utgörs av finansbolag. Banker och försäkringsbolag har varit lite av en värdefälla
de senaste tio åren. Varför ska det lossna nu?
”Den extrema polariseringen i aktiemarknaden har inneburit att placerare enbart fokuserat på bolag med viss karaktäristika vilket har lämnat stora delar av globala aktiemarknaden ignorerad. Samma sak hände även under IT-boomen 2000 till 2001. Traditionella banker, i synnerhet i tillväxtmarknader är en sådan ignorerad och extremt prisvärd del av aktiemarknaden. Utöver det har vi en intressant räntesituation. Jag inser att man är i minoritet om man inte tror att räntorna kommer vara låga under en lång tid framöver, men faktum är ju att räntekurvan har blivit allt brantare globalt. Räntenettot kommer potentiellt att kunna expandera på ett sätt som inte skett på väldigt länge. Det som ytterligare talar för traditionella banker är en förbättring och normalisering av reservavsättningar av dåliga lån samt potential för stora utdelningar som inte fått delats ut under pandemin på grund av regulatoriska hinder.”
Ett av fondens största finansinnehav är NLB Group, Sloveniens största bank. Vad lockar med den aktien?
”Det var den slovenska staten som tvingades sälja ut banken för några år sedan, och banken noterades redan då med en väldigt intressant rabatt mot vårt motiverade värde. Som andra banker föll aktien under tidiga 2020 i samband med pandemins uppvaknande. Nu ser vi framför oss att kreditkostnaderna kan normaliseras. Trots en viss uppgång under senare tid handlas aktien kring halva sitt bokvärde men med en lönsamhet som är en bra bit över snittet för europeiska banker generellt, och dessutom har man fått hålla inne med utdelning på grund av pandemin. Men när det väl tillåts dela ut hävdar de själva att de kan dela ut ca 30% av sitt börsvärde de närmaste tre åren. Aktien har en något mindre likviditet men i och med att Skagen Focus är en mindre fond, så vi kan röra oss i dessa lite mindre, obskyra investeringssituationerna. Det gör att vi har en ’edge’.”
Ni har också det franska investeringsbolaget Peugeot Invest, som ägs av Peugeot-familjen, i fonden. Vad finns i deras bolagsstall?
”De har såklart ett stort ägande i det tidigare Peugeot, som bara för några månader sedan gick samman med Fiat och blev Stellantis. De äger också andra listade franska bolag som till exempel vårdhemsoperatören Orpea och köksapparatproducenten SEB. Vi bedömer att värdet per aktie av investeringsbolagets tillgångar överskrider 180 EUR medan aktien handlas på en substantiell rabatt på ca 108 EUR vilket är omotiverat. Dessutom tror vi att Stellantis i sig utgör en intressant tillgång med substantiell rabatt i sig. Det blir rabatt på rabatten.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer