EBA: Danmarks och Estlands finansinspektioner förbisåg penningtvättslarm

Konfidentiella EU-dokument från Europeiska Bankmyndigheten visar på att Danmarks och Estlands finansinspektioner förbisåg ryska myndighetslarm om penningtvätt, skriver Reuters.
EBA: Danmarks och Estlands finansinspektioner förbisåg penningtvättslarm - penningtvatt-700_binary_6957028.jpg

Rysslands centralbank varnade 2007 Danmarks och Estlands finansinspektioner för att kunder med stora tillgångar nyttjade Danske Banks estniska filial för penningtvätt. 2013 varnade centralbanken ännu en gång för att miljardvis förts genom Estlandsfilialen, men resultatet resulterade inte i någon fördjupad granskning av banken från ländernas finansinspektioner.

Det framgår av konfidentiella EU-dokument från Europeiska Bankmyndigheten, EBA, som har tillsynsansvar över den europeiska banksektorn, enligt Reuters.

”Kunder i banken medverkar löpande i finansiella transaktioner av tvivelaktigt ursprung”, skrev den ryska centralbanken till danska och estniska FI i juni 2007.

Kunderna var i huvudsak skrivna i skatteparadis, bland annat på de Brittiska Jungfruöarna och ägare av vad som misstänktes vara skalbolag.

Två år senare vitsordade Estlands FI Danskes hantering i frågan som ”i linje med högsta internationella standard”, skriver nyhetsbyrån.

Sex år senare kom nästa apropå, då Rysslands centralbank skrev till den estniska myndigheten att Danske Bank genomfört liknande transaktioner som avsetts ”tvätta vinster med ursprung i brottsliga handlingar i Ryssland”, belopp motsvarande över 3 miljarder dollar för åren 2011 och 2012.

EBA:s slutsats är att inga väsentliga åtgärder genomfördes av finansinspektionerna under perioden 2007-2015.

”Trots tveklösa och tydliga riskindikatorer skedde inget arbete för att utföra ett effektivt tillsynsarbete, varken gemensamt eller enskilt”, skriver EBA.

Dokumenten är produkten av en EBA-utredning som i detalj redogör för omfattningen av myndigheternas tillkortakommanden i Danske Bank-härvan, som misstänks omfatta motsvarande runt 2.000 miljarder kronor i tvättade pengar, som fördes genom banken mellan 2007 (då en filial till finska Sampo) och 2015 (efter att filialen köpts upp av Danske Bank).

Härvan har också kommit att inbegripa Swedbank, vars tidigare vd Birgitte Bonnesen fick sparken och ordförande Lars Idermark avgick i kölvattnet av att banken komprometterats och anklagats för att ha ljugit om bankens inblandning och vetskap i saken.

Tidigare i april i år förkastades slutsatsen av EU:s bankövervakningsenhet, som kontrollerar EBA, vilket i princip medfört att finansinspektionerna inte kommer att drabbas av någon bestraffning, skriver Reuters.

Vissa EU-politiker har dock en annan syn på saken och krav har riktats mot EU-kommissionen med åtgärdsförslag mot Danmark och Estlands myndigheters agerande, där processen nu ligger.

”Det här är ingen avslutad affär för oss, oavsett beslutet angående EBA-rapporten”, sade EU:s justitiekommissionär Vera Jourova i ett uttalande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets