Kommentar Insynsägande
Insiderkollen: Fortsatta sälj i fastighetsbolaget

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara en till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
Sagax
Insiders har sålt aktier för 745 Mkr vilket gör Sagax till den med bred marginal mest sålda aktien för månaden. Det kan man notera är att alla säljare ändå har mycket betydande aktieinnehav kvar, i flera fall mångmiljardbelopp. En intressant fråga är vem som köpt alla dessa aktier. Vi ser inte flaggningar under perioden. Det finns ingen generell trend av insiderförsäljningar inom fastigheter. Tvärtom har stora köp gjorts av insiders i NP3, SBB och Hufvudstaden under mars.
TietoEvry
Afv har ett köpråd på aktien. Det har mer varit bolagets låga pris än dess kvaliteter som lockat. I mars gjordes en större placering då några av riskkapitalbolagen som sålde Evry till finnarna avyttrade aktier för uppåt 2 miljarder kr. Finska statens Solidum passade på att köpa 1 miljon aktier. Detta är händelser som det är svårt att se särskilt positivt på. ”Solidiums uppgift är att förstärka och stabilisera det inhemska ägandet i bolagen och öka innehavens värde på lång sikt”, heter det. Man kan tänka sig att detta försvårar strukturaffärer i framtiden. Solidum äger drygt 10% efter transaktionen.
Bonesupport
I medicinteknikbolaget Bonesupport har Tellaq Group, som i styrelsen representeras av Håkan Björklund sålt aktier för 74 Mkr till kursen 62,50 kronor. Tellaq Group är nu trettonde största ägare i Bonesupport med knappt 2% av aktierna. Försäljningen verkar grunda sig på att Tellaq Group håller på att delas, enligt uppgifter till Bolagetsverket. Tellaq är även större ägare i bolaget Bioservo Technologies som är noterat på First North.
Bonesupports FDA-godkännande för produkten Cerament G försenades i början av mars. Då bolaget behöver komplettera med ytterligare information till FDA.
Elekta
Laurent Leksell som är ordförande i strålterapibolaget Elekta sålde 300 000 aktier för 36 Mkr (kurs 120 kronor) i mitten på mars. Leksell äger cirka 6% av aktierna och 30% av rösterna i bolaget. Elekta grundades för övrigt av Laurents far Lars Leksell i början på 1970-talet. Vi tror inte signalvärdet är särskilt stort. Leksell har under de senaste åren sålt aktier. Sommaren 2018 sålde Laurent 1 miljon aktier kring 110-117 kronor.
Paul Bergström som är chef för affärsområdet Global Services köpte 1000 aktier nyligen för cirka 112 kronor per aktie. Elekta har likt många andra medicinteknikbolag påverkats av pandemin.
BIMobject
Stefan Larsson som är grundare av BIMobject sålde nyligen aktier för 20 Mkr kring 10 kronor per aktie. Larsson äger nu 5% av aktierna och har idag ingen operativ roll i bolaget, men sitter i styrelsen. Larsson är istället VD för start-up bolaget Lostboyslab. Vi ser inget större signalvärde i försäljningen.
Hanza Holding
Gerald Engström är nog mest känd som grundare, ordförande och tidigare VD för Systemair. Engström är även största ägare i kontraktstillverkaren Hanza Holding med cirka 20% av aktierna. Nyligen ökade Engström sitt innehav och köpte aktier för 3 Mkr för 16 kronor.
Awardit
Ett par insiders bland andra VD sålde aktier för 6,7 Mkr efter bokslutet. VD Henrik Olander förklarade försäljningen i ett e-mail till nyhetsbyrån Direkt: “Jag har en handfull investeringar i start-ups och familjebolag som dessvärre inte klarat av pandemin lika bra som Awardit. Därför behöver jag frigöra likvida medel för att kunna skjuta till kapital i ett par av bolagen”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser