Inkörsporten till aktiemissbruk

Inkörsporten till aktiemissbruk - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

År 2011 publicerade Johan Anderberg boken Cannabusiness – om konsten att legalisera en drog, i ett försök att objektivt granska industrin runt drogen. Dittills hade debatten varit minst sagt polariserad, med de som såg cannabis som knark en marginell nyans från heroin och amfetamin i ena lägret. I det andra lägret, de som romantiserade drogen som närmast ett hälsopreparat, i varje fall totalt ofarlig.

Sanningen, i den mån den finns, ligger nog någonstans däremellan. Det är bara sju år sedan Johan Anderbergs bok blev så uppmärksammad. Sedan dess har debatten här hemma nyanserats, men legalisering av cannabis i Sverige ligger fortfarande långt borta. Det hindrar dock inte tiotusentals svenskar från att investera i cannabisaktier.

”Den viktigaste förklaringen till hajpen handlar om att Kanada från och med den 17 oktober kommer att legalisera cannabis helt. Innehav, produktion, försäljning, bruk – allt kommer att bli lagligt, om än reglerat på ett sätt som påminner lite om den svenska alkoholpolitiken”, skriver Johan Anderberg i reportaget på sidan 14.

På lite drygt ett år har de aktier som utgör Canadian Cannabis Composite Index trefaldigats i värde. Hos den svenska nätmäklaren Avanza är företaget Aurora Cannabis nu den mest ägda utländska aktien.

Cannabis-aktier har blivit en inkörsport till börsen för unga sparare. Men de gör klokt i att vara försiktiga. Det går absolut att bränna sig också på en drogrusig marknad.

Årets ledare

Tidpunkten för vem som tar emot Sveriges tyngsta ledarskapspris närmar sig. I fjol var det Husqvarnas vd Kai Wärn. Den 14 november avslöjas vem som är Årets ledare 2018.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets