Lycka till Lannebo!

Idén att starta en fond kom från Affärsvärldens börsredaktör Johan Högberg. Affärsvärldens aktieråd stämmer två gånger av tre, men skulle det gå att omsätta dessa råd på marknaden med riktiga pengar?

Så vitt vi vet fanns det varken då eller nu någon annan tidning eller annan oberoende medieprodukt som också driver en fond. En av sakerna som fick oss att tveka var börscykeln. Redan i slutet av år 2015 tyckte vi att börsen låg farligt nära toppen, och skulle den rasa riskerade vi att producera negativ avkastning även om råden var korrekta.

Vi beslöt ändå att köra och drog i gång fonden 1 januari 2016 med Håkan Lundmark som förvaltare och hans fondbolag Lundmark & Co Fondförvaltning som partner.

I november fusioneras Affärsvärldenfonden in i Lannebos Sverigefond (läs mer på sid 20). Det beror inte på att börsen klappat ihop. Mot våra farhågor har den tuffat på.

En orsak är att nya PPM-regler har gjort det svårare att driva en mindre fond. Men det är också svårt att vara långsiktig på det vis som en fond kopplad till Affärsvärlden bör vara. Även med en placeringshorisont på tre till fem år är det kortsiktiga resultatet avgörande.

Fonden rivstartade avkastningsmässigt och hade efter några månader 120 miljoner kronor i förvaltat kapital. Andra året blev riktigt dåligt och en del av kapitalet försvann. Nu under tredje året har Affärsvärldenfonden gått bäst av alla breda Sverigefonder. Vi tycker det är ett bra tillfälle att säga tack för oss och lycka till Lannebo.

Chefredaktör

Bara två veckor kvar

Förhandsröstningen till riksdagsvalet har inletts när det här numret av Affärsvärlden publiceras och det är drygt två veckor till valdagen. Det känns som att valrörelsen knappt börjat efter sommaren förrän det är final. Kanske tredje söndagen i september inte var så dumt ändå.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här