Mitt hem är min borg

Mitt hem är min borg - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

The times they are a-changing. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen citerade Bob Dylan när han talade om en bolånemarknad i förändring på ett SNS-seminarium i slutet av april i år (se reportaget på 28). Thedéen tänkte då på uppstickare som Hypoteket, Stabelo och Enkla, som vill sno kunderna från storbankernas feta hypoteksinstitut.

Bra för kunden, och det drabbar ingen fattig. Inte direkt i alla fall. Storbankerna klarar sig. Och visst förändras tiderna, det finns inget så stabilt som förändring (ja, Dylan). Sverige, som stat och finansiell marknad, däremot behöver knappast lägre bostadsräntor.

På den redan svajiga marknaden är det så här långt främst nyproduktionen som tagit stryk, i synnerhet det exklusiva segmentet. Det ligger i sakens natur; där avkastningen är högst är risken också störst. Än så länge är systemet intakt. Men en bostadsmarknad som hårdlandar är något helt annat.

Alla är inte nödvändigtvis förlorare på en fallande bomarknad. Ta Byggmax, vars vd Mattias Ankarberg intervjuas på sidan 22.

– I tuffare tider tenderar kunderna att handla mer från den som har lågt pris, dessutom kanske du gör mer själv i stället för att anlita hantverkare, säger han.

Fortsätter skulduppbyggnaden tillräckligt länge, kan det bli jobbigt också för lågprisspelare. How does it feel to be without a home, like a complete unknown, like a rolling stone, för att också citera Bob Dylan.

Apropå nyproduktion

Bostadsmarknaden och exklusiv nyproduktion är också ämnet för senaste Affärsmodellpodden. Lyssna på affarsvarlden.se eller där du brukar lyssna på poddar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.